Засуджений на 13 років бразильський терорист "ДНР" вільно живе у Києві

Громадянин Бразилії Рафаель Лусваргі, який воював на Донбасі проти української армії, живе в Києві у Свято-Покровському Голосіївському монастирі Української православної церкви Московського патріархату і вільно пересувається містом

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Бойовика, засудженого в січні 2017 року Печерським райсудом Києва до 13 років ув’язнення, помітив у монастирі 29 квітня журналіст проекту "Донбас.Реалії".

33-річний Рафаель Лусваргі приїхав на Донбас на початку осені 2014 року. За понад рік перебування на Донбасі бойовик воював у кількох підрозділах і не приховував перед камерами, які саме обов’язки виконував на окупованій Росією території України. У мережі збереглися відео, на яких Лусваргі стріляє зі 120-мм міномета.

Восени 2015 року бразидець поїхав із Донбасу. За рік, 6 жовтня 2016 року, в терміналі D аеропорту "Бориспіль" його затримали співробітники СБУ. До Києва бойовика заманили, запропонувавши роботу у сфері морських перевезень.

Лусваргі крім паспорта мав військовий квиток "ДНР" та наказ про нагородження медаллю "за бойові заслуги" за підписом російського терориста Ігоря Гіркіна-Стрєлкова.

На суді бойовик визнав провину та підтвердив обставини інкримінованих йому злочинів. Суд дав йому 13 років із конфіскацією майна за ст. 258-3 Кримінального кодексу України (створення терористичної групи чи терористичної організації).

Видання з'ясувало, що вирок про ув’язнення Лусваргі на 13 років було скасовано через низку процедурних порушень, зокрема, порушення правил підсудності: розглядати справу Лусваргі мав не Печерський суд Києва, а Павлоградський міськрайсуд Дніпропетровщини. Проте після скасування вироку бразильцю продовжили запобіжний захід у вигляді арешту, а в його справі призначили новий розгляд.

Наприкінці 2017 року бойовика випусти під особисте зобов’язання: він не міг залишати межі Києва, мусив повідомляти суд про зміну свого місця проживання, а також з’являтися до суду за першою вимогою. Зміну запобіжного заходу ініціював прокурор у справі Ігор Вовк, який звернувся до суду 15 грудня. Менш ніж за два тижні до обміну полоненими, під час якого Україна передала росіянам 233 злочинця, повернувши на контрольовану урядом територію 73 людини.

За словами прокурора Вовка, Лусваргі випустили із СІЗО саме у зв’язку з обміном.

"Його планували на обмін із "ДНР" і "ЛНР", у зв’язку з чим йому потрібно було змінити запобіжний захід. Тому що він обвинувачується за такими статтями, за якими обвинувачені перебувають лише під вартою. Але, незважаючи на це, суд на це пішов", - розповів прокурор.

За словами адвоката бойовика Валентина Рибіна, його клієнт був у списках, але обмін Лусваргі не відбувся. Після цього бразилець не повернувся за ґрати, а коли термін дії його запобіжного заходу скінчився, його не продовжили. Таким чином бойовик за рік після вироку в 13 років позбавлення волі за тероризм отримав повну свободу пересування Україною.

У київському СІЗО бразилець начебто зацікавився православ'ям і врешті його прихистили в монастирі Московського патріархату.

Представник монастиря, який назвався отцем Самсоном, повідомив журналістам, що є відповідальним за перебування тут Лусваргі, та підтвердив, що знає про обвинувачення щодо нього, проте запевнив, що бразилець має документи про законність його перебування на волі.

"Я його прихистив як людину. Ну що, залишити його на вулиці? Мені було шкода його. Держава ж його відпустила", - сказав представник монастиря.

Лусваргі підтвердив журналістам, що може вільно гуляти Києвом і їздити Україною.

"Я був у Червоному хресті два чи три дні тому. Мій духовний отець мені дозволив. Два дні тому я гуляв у Києві", - сказав Лусваргі.

При цьому попри свободу пересування в Україні, за кордон бразилець потрапити не може, оскільки після закінчення запобіжного заходу він так і не отримав назад свій паспорт.

Лусваргі перебуватиме на волі щонайменше до наступного судового засідання в його справі, яке призначене на 6 червня.

Фото: "Радіо Свобода"