Космічний блюз. Як астроном перетворив на музику рухи галактики

Американський астроном проаналізував дані про рух галактики і поклав їх на музику

Про це йдеться на сайті UMass Amherst.

Астроном Марк Хейєр із Массачусетса вирішив перевірити, чи справді кожна планета звучить по-своєму. Про це він дізнався із книги "Гармонія світу" основоположника небесної механіки Іоганна Кеплера. Щоправда, Хейєр збільшити масштаби експерименту до галактичного.

У досліді Марку допомагав його брат, який вчиться грати на музичних інструментах. Ін познайомив астронома із програмою, де можна писати музику за допомогою певного алгоритму. Тоді Хейєр почав перетворювати дані на музику.

Для цього він використав інформацію, яку збирав останні 20 років. Висота звуку і його тривалість - це швидкість міжзоряного газу. Ксилофон і фортепіано грають за молекулярний газ, саксофон виконує партію іонізованого газу, а акустична бас-гітара – атомарного.

Для своєї п’єси астроном вибрав пентатонику. Це звуковий ряд з п’яти нот, у якому немає напівтонів. Її зазвичай використовують у блюзових композиціях. Тональність він обрав мінорну.

Астроном запевнив, що не адаптовував дані, аби вони з’явилася милозвучність. Про перетворення руху міжзоряного газу на музику Хейєр мріяв 25 років.