Лондон та Берлін закликали Трампа не виходити з іранської ядерної угоди

Міністр закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон закликав президента США Дональда Трампа не відмовлятися від іранської ядерної угоди, заявивши, що це "було б помилкою"

Про це йдеться у колонці Джонсона на New York Times.

Міністр стверджує, що "тільки Іран виграє" після відмови від ядерних обмежень.

"Ми маємо всі можливості для забезпечення того, щоб Іран ніколи не отримав ядерної зброї, цей договір має найменшу кількістю недоліків", - написав він.

Джонсон додав, що угода "має недоліки, звичайно, але я переконаний, їх можна виправити". Глава британського зовнішньополітичного відомства зазначив, що Великобританія разом з США, Францією і Німеччиною, могла б домогтися цього.

Глава МЗС нагадав, що угода повинна була накласти обмеження на ядерну програму Ірану і "тепер, коли ці наручники на місці, я не бачу ніяких переваг в тому, щоб вікдинути їх у бік", додавши, що "наручники" повинні бути покращені.

У свою чергу, президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр (Frank-Walter Steinmeier) нагадав про наслідки припинення ядерної угоди з Іраном. У неділю, 6 травня, Штайнмаєр нагадав в інтерв'ю німецьким ЗМІ про слова колишнього держсекретаря США Джона Керрі, який сказав, підписуючи угоду з Іраном: "Ми маємо розуміти, що цим підписом ми, ймовірно, запобігли війни".

"Потрібно пам'ятати, що могло відбутися, якщо ця угода розвалиться, а на Близькому Сході розпочнеться новий етап гонки озброєнь", - додав Штайнмаєр. Глава Німеччини також пояснив, що змушує його турбуватися. "Не те, що я бачу президента, який іноді пише дратівливі твіти", - сказав Штайнмаєр. Його хвилює те, що американська адміністрація "більше не розглядає нас як частину світової спільноти".