Понад 18% підлітків користуються е-сигаретами, - ВООЗ

Майже 20% школярів 13-15 років використовують електронні сигарети

Про це повідомляє Український центр контролю над тютюном.

Відповідно до результатів Глобального опитування молоді щодо вживання тютюну, проведеного за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров'я у 2017 році, 18,4% школярів віком 13-15 років (22,6% хлопців та 14,0% дівчат) є теперішніми споживачами електронних сигарет.

"Такий високий рівень поширеності куріння е-сигарет серед підлітків є наслідком того, що відсутні будь-які законодавчі вікові обмеження щодо реалізації цих нових пристроїв. І водночас це є серйозною загрозою для здоров’я молодого покоління, адже в Україні немає державного контролю за вмістом та маркуванням електронних сигарет”, - пояснив Андрій Скіпальський, голова правління ГО "Життя".

Результати незалежних міжнародних досліджень свідчать, що курці, які намагаються відмовитися від куріння за допомогою електронних сигарет, мають менші шанси на успіх, порівняно з тими, хто ці пристрої не використовує. Окрім того, використання електронних сигарет некурцями (особливо дітьми та підлітками) призводить до виникнення нікотинової залежності та підвищує ризик почати курити звичайні сигарети.

Водночас використання е-сигарет підвищує ризики виникнення: серцево-судинних, онкологічних, легеневих захворювань; а також створює загрозу травматизму (сигарети вибухають), отруєнь рідинами для заправки е-сигарет. Небезпечним є і пасивне куріння е-сигарет, особливо для вагітних жінок та дітей.