СБУ показала докази обстрілу Росією Маріуполя у 2015 році, коли загинуло 29 людей

СБУ оприлюднила матеріали розслідування, які доводять безпосередню участь російських військових у обстрілах мікрорайону "Східний" у Маріуполі 24 січня 2015 року

Про це під час брифінгу заявив очільник Служби безпеки України Василь Грицак, повідомляє Еспресо.TV

Він зауважив, що матеріали цього розслідування найближчим часом будуть передані до Міжнародного суду ООН за позовом України щодо порушення Росією Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму 1999 року та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації 1965 року.

Він нагадав, що в результаті тодішньої атаки російських військ загинуло 29 людей, ще 92 людини зазнали поранень. Понад те, з пострілами з "Градів" було пошкоджено житлові та нежитлові будинки, ринки.

"Під час досудового розслідування нашими слідчими встановлено та доведено, що цей терористичний акт здійснено кадровими російськими військовослужбовцями із застосуванням двох штатних реактивних дивізіонів Збройних сил Росії", - наголосив Грицак.

Голова СБУ також зауважив, що

"Завдяки проведеній кропіткій роботі вдалося похвилинно зафіксувати та задокументувати перетин російськими підрозділами російсько-українського кордону та шлях на позиції терористів, з яких здійснювався обстріл Маріуполя", - підсумував Грицак.

Він додав, що слідчі СБУ задокументували увесь ланцюжок організації, координації та виконання кадровими військовими РФ цього злочину проти мирного населення України.