Лава, що розплавляє Ford Mustang. Як вулкан на Гаваях нищить все на своєму шляху

Лава з вулкана Кілауеа тече по вулицях великого острова Гавайського архіпелагу, знищуючи все на своєму шляху

Про це пише TVNZ.

Висока активність виверження триває вже кілька днів. Вулкан спалив  26 будинків, торкнувся так чи інакше життя близько 2000 жителів острова і розплавив як мінімум один Ford Mustang.

Лава тече дуже повільно. Її швидкість зараз - близько 1,6 км / год, але на острові зафіксовано вже 10 тріщин, з яких б'ють фонтани лави, що іноді досягають семидесятиметрової висоти. Хоча лава рухалася до машини вкрай неспішно, ніхто не ризикнув прибрати її з траєкторії розпеченого потоку, і Ford був приречений.

У регіоні оголошено евакуацію, свої житла покинули 1,7 тисячі осіб. Біля вулкана утворилися не менше дев'яти тріщин. Раніше повідомлялося про викиди вулканічного попелу і землетрус магнітудою 6,9.

З XIX століття Кілауеа популярний у художників всього світу, через нього виникла так звана "Вулканічна школа" живопису. Наразі очевидці публікують в Мережі вражаючі відео з виверженням Кілауеа.

 

Довідка:

Назва вулкана Кілауеа перекладається як "вивергається, вихлюпується". Висота гіганта - 1247 метрів над рівнем моря, однак якщо рахувати від основи, що знаходиться на дні Тихого океану, висота Кілауеа складає близько 6800 метрів.

Вулкан за історію спостережень вивергався безліч разів. Перше задокументоване велике виверження відбулося у 1790 році, остання активність почалася ще 3 січня 1983 року, і триває по теперішній час. У фазу нової інтенсивності вулкан вступив 6 березня 2011 року.