На рахунки Єфремова у Швейцарії надходили 33 мільйони франків, - ЗМІ

На пов'язані з екс-"регіоналом" Олександром Єфремовим рахунки у Швейцарії, починаючи з 2006 року, надійшли 33 мільйони швейцарських франків

Про це свідчать документи, оприлюднені днями у реєстрі судових справ Швейцарії, які є у розпорядженні DW.

За інформацією швейцарського Відомства з протидії відмиванню коштів, на пов'язані з провідним екс-"регіоналом" рахунки у Швейцарії, починаючи з 2006 року, надійшли 33 мільйони швейцарських франків. Ці рахунки, за інформацією правоохоронців, контролюють син Олександра Єфремова Ігор та його дружина.

Згідно з повідомленнями українських ЗМІ, Ігор Єфремов з дружиною проживають у Відні. Саме до австрійської столиці у липні 2016 року вилітав Єфремов-старший, коли його в Україні зняли з літака і відправили у слідчий ізолятор. Відтоді екс-депутат перебуває під вартою за звинуваченням у сепаратизмі.

Гроші у Швейцарії лежать на підконтрольних сину і невістці Єфремова рахунках низки компаній з Кіпру, Британських Віргінських островів та Канади. Саме ці рахунки фігурують у кримінальній справі, відкритій проти Олександра Єфремова в Україні після втечі Віктора Януковича. Згідно з документами, які містяться в українському реєстрі судових рішень, Єфремова звинувачують у розтраті бюджетних коштів державного підприємства "Луганськвугілля" в особливо великому розмірі.

Згідно з матеріалами кримінальної справи, Єфремов чинив незаконний вплив з використанням владних повноважень на керівництво "Луганськвугілля", аби схилити їх до співпраці з фірмами, підконтрольними Єфремовим.

Син Олександра Єфремова Ігор, його дружина і підконтрольні їм компанії протягом декількох років судилися у Швейцарії, вимагаючи розморозити 33 мільйони франків, заблоковані з червня 2016 року. Єфремови переконували швейцарських суддів, що кримінальні справи проти Єфремова-старшого є "політичною розправою". Але швейцарські судді відмовилися розморожувати рахунки.

Як повідомили у Федеральному відомстві юстиції Швейцарії, українським слідчим на підставі рішення Федерального суду у середині квітня було передано банківські документи про рух коштів на швейцарських рахунках Єфремових. Швейцарські правоохоронці також передали українським колегам матеріали кримінальної справи за підозрою Ігоря Єфремова у відмиванні грошей, включно з протоколом допиту Єфремова-молодшого. Цю справу у Швейцарії було закрито 2015 року за браком доказів.