Нацрада рекомендує "Інтеру" добре подумати, перш ніж "танцювати на могилах"

Нацрада з питань телебачення й радіомовлення негайно відреагує на висловлювання ведучих телеканалу “Інтер” про перейменування вулиць в Україні “іменами фашистських злочинців”, якщо ці репліки пройдуть в ефірі 9 травня

Про це заявила перший заступник голови Нацради Ольга Герасим'юк, передає Укрінформ.

"Ми будемо моніторити ефіри всіх телеканалів, зокрема і цей, який уже позначив себе як скандальний. У соціальних мережах люди вже зламали всі списи: всі обурені вчергове, тому що "Інтер" вперто продовжує свою лінію", - говорить Ольга Герасим'юк.

Заступник голови зауважила, що якщо вищевказані висловлювання будуть поширені в ефірі, то реакція Нацради буде негайною.

"Якщо вони допустять образи, мову ненависті, яка, до речі, в цьому ролику яскраво продемонстрована, якщо вони знову станцюють на могилах тих людей, тілами яких Сталін закидав нацистський наступ, щоб перемогти, звичайно, ми будемо реагувати в тих межах, які нам дає закон", - пояснила Герасим'юк.

Водночас вона не виключає, що "Інтер" може перемонтувати концерт і не видати в ефір скандальних реплік ведучих.

Герасим'юк підозрює, що телеканал зумисне створює контент, який перегукується з російськими пропагандистськими меседжами, а відтак, свідомо йде на конфронтацію.

"Вони переконані, що жодного покарання, в першу чергу, від суспільства, не дістануть. Тому апелюють до якоїсь мільйонної аудиторії, яка нібито й чекає щороку по кілька концертів на цьому телеканалі, який більше нічого не продукує, крім ось такого формату "голубих вогників" з приводу дат, на яких можна побудувати різні пропагандистські конструкції, що перегукують із російськими меседжами", - йдеться у повідомленні Герасим'юк. 

Заступник голови Нацради вважає неприйнятним спекулювати на “пам'яті, яку ніхто не лікував впродовж 73 років”.

На сайті Нацради оприлюднено звернення до всіх вітчизняних мовників, в якому їх закликають виважено та відповідально ставитися до програмного наповнення та не розколювати суспільство.

Радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк відреагував на висловлювання на своїй сторінці у Facebook.

У ефірі Еспресо. TV він заявив, що Телеканал Інтер веде цілеспрямоану, відкриту, інформаційну війну проти української державності.

“Такі телеканали є не просто ворожими. Вони є елементом гібридної війни проти української державності”.

 

  • Як повідомлялося, раніше в мережі опублікували відео з фрагментами концерту "Победа. Одна на всех", який телеканал "Інтер" підготував до 9 травня. 
  • У ролику ведучий заходу Андрій Доманський з-поміж іншого закликає не дозволяти, "щоб вулиці наших міст називали іменами фашистських злочинців, а їхні портрети безкарно проносили під час факельних маршів у нашій столиці".
  • Кілька днів тому  член Нацради Сергій Констинський зазначив, що регулятор розраховує на здоровий глузд ліцензіатів при формуванні ефіру на 9 травня, а відтак дотриманні ними закону. Зокрема, в Нацраді сподівалися, що загальнонаціональні телеканали не транслюватимуть фільмів із забороненими акторами.