https://static.espreso.tv/uploads/article/2529621/imagesim578x383-115527.gif", "width": 960, "height": 560 }, "description": "На пов'язані з екс- “регіоналом” Олександром Єфремовим рахунки у Швейцарії з 2006 року надійшло 33 млн. швейцарських франків" }

Швейцарія розсекретила рахунки екс- “регіонала” Єфремова, - DW

На пов'язані з екс- “регіоналом” Олександром Єфремовим рахунки у Швейцарії з 2006 року надійшло 33 млн. швейцарських франків

Про це повідомляє DW, посилаючись на дані Відомства з протидії відмивання коштів у Швейцарії.

Згідно з інформацією правоохоронців, ці рахунки контролює син Олександра Єфремова Ігор та його дружина, які мешкають у Відні.

Власне, до австрійської столиці вилітав Єфремов-старший у 2016 році, коли його сняли з рейсу й відправили до слідчого ізолятора. З того моменту колишній депутат знаходиться під вартою за звинуваченням у сепаратизмі.

Гроші в Швейцарії знаходяться на підконтрольних сину й невістці Єфремова рахунках ряду компаній з Кіпру, Британських, Віргінських островів і Канади. Саме ці рахунку фігурують у кримінальному провадженні, що було відкрите проти Олександра Єфремова в Україні після втечі Віктора Януковича.

Швейцарські судові документи свідчать, що державне підприємство “Луганськвугілля” купило у фірм Єфремової в період з 2008 по 2014 рік обладнання для шахт на загальну суму (в перерахунку) близько 374 млн. швейцарських франків. Компанії Ігора Єфремова часто вигравали тендери, попри те, що продавали обладнання за значно вищими, ніж у конкурентів, цінами.

За інформацією українських слідчих, для легалізації частини коштів підозрювані використовували фіктивну фірму зі статутним капіталом в 100 грн, зареєстровану в спальному районі Львова. Підставний керівник фірми знімав мільйони гривень, що перераховувались фірмами Єфремових і передавав названим людям за нагороду в 200-400 грн.

Син Олександра Єфремова Ігор, його дружина й підконтрольні їм компанії впродовж кількох років судилися в Швейцарії - вимагали “розморозити” 33 млн. франків, заблоковані з червня 2016 року.

Єфремови переконували швейцарських суддів, що кримінальні справи проти Єфремова-старшого - “політична розправа” і навіть порівняли колишнього головного “регіонала” в ВР з російським опальним бізнесменом Михайлом Ходорковським. Але швейцарські судді відмовились розблоковувати рахунки.

Згідно з рішенням Федерального суду Швейцарії від 21 березня, яке було оприлюднене в реєстрі судових рішень на початку травня, рахунки Єфремових будуть заблоковані доти, доки Україна не доведе в суді злочинне походження коштів.

Як повідомили в Федеральному відомстві юстиції Швейцарії, українським слідчим на підставі рішення Федерального суду в середині квітня були передані банківські документи про рух коштів на швейцарських рахунках Єфремова.

Швейцарські правоохоронці також передали українським колегам матеріали кримільного провадження за підозрою Ігора Єфремова у відмиванні коштів. Серед документів — протокол допиту Єфремова-молодшого. Справа була закрита в Швейцарії в 2015 році за недостатністю доказів, повідомили в Федеральній прокуратурі Швейцарії.