Миротворці на Донбасі та саміт Україна-НАТО: Порошенко розповів про зустріч із Макроном і Меркель

Під час зустрічі президента України Петра Порошенка з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Еммануелем Макроном обговорювалися теми продовження санкції проти Росії, ескалації війни на Донбасі російськими бойовиками та залучення миротворців ООН

Про це повідомив президент Петро Порошенко, передає Еспресо.TV.

"Це була перша зустріч у тристоронньому форматі після виборів у Німеччині та після виборів у Росії. Ми мали дуже амбітний порядок денний: обговорили питання продовження санкцій, серйозне занепокоєння ескалацією напруженості бойовиків із боку РФ проти українських військ. Лише за останню добі в районі Катеринівки ми втратили одного українського героя, 5 було поранено. Я про це докладно поінформував керівників Франції і Німеччини. Ми чітко наголошуємо і наполягаємо на тому, щоб перемир'я, яке було оголошене перед Великоднем, обов'язково дотримувалося російсько-терористични ми військами", - сказав Порошенко.

Президент України зазначив, що Німеччина, Франція та США підтримують ідею використання на Донбасі миротворчої місії ООН, а також наголосив, що відповідна пропозиція має бути включена в резолюцію Ради безпеки ООН.

"Ми ретельно обговорили наші можливі кроки, дорожню карту імплементації Мінських домовленостей обов'язково з використанням миротворців. Практика показує, що безпековий компонент Мінських домовленостей неможливо виконати без повноцінної миротворчої місії 

на окупованому українському Донбасі. І канцлер Німеччини і президент Франції підтримали цю позицію України, так само, як це зробили наші американські партнери. У понеділок ми чекаємо Курта Волкера. Ми чітко наголошуємо, що росіяни мають підтримати проект резолюції, де була б чітко імплементована дорожня карта з урахуванням Мінських домовленостей і миротворців. Це має бути включено в рішення Ради безпеки ООН. Це для нас ключова позиція", - додав Порошенко.

Крім того, лідери України, Франції та Німеччини обговорили питання звільнення заручників та підготовки зустрічі в Нормандському форматі за участі президента Росії Володимира Путіна.

"Ми обговорили гуманітарний компонент включно із заручниками, яких незаконно тримають на окупованій території, і політичними в'язнями, яких незаконно утримують у Росії. 18 і 23 відбудуться зустрічі з Путіним у Ангели Меркель і Еммануеля Макрона. Ми чітко узгодили і скоординували кроки і порядок денний, які ми маємо зробити, щоб найближчим часом провести засідання Нормандського формату. Найвірогідніше це може відбутися в Парижі", - сказав Порошенко.

Порошенко також додав, що під час зустрічі обговорили участь України в наступному саміті НАТО.

"Ми обговорили підготовку до проведення саміту Україна-НАТО в рамках саміту НАТО в Брюсселі, узгодили інші міжнародні зустрічі. Лідери Франції і Німеччини є запорукою того, що ці кроки є ефективними", - сказав президент України.

Водночас Порошенко зазначив, що питання створення в Україні Антикорупційного суду не обговорювалося.