Вчені виявили екзопланету, в атмосфері якої відсутні хмари

Як відзначили в міжнародній команді дослідників на чолі з Миколою Ніколовим з Ексетерського університету, це відкриття може дати цінні відомості про структуру планет, розташованих за межами нашої Сонячної системи

Про це повідомляє портал Space.com.

За допомогою одного з кращих телескопів у світі, розташованого на території Чилі, команда вивчила атмосферу виявленої екзопланети, яку назвали WASP-96b, в той час коли вона проходила перед диском батьківської зірки.

Це дозволило команді виміряти глибину падіння світності зірки при проходженні перед нею планети, оточеній атмосферою, і таким чином визначити склад атмосфери планети.

Вчені відзначили, що хмари приховують світло, що вивільняється планетою, і впливають на спектр, який дослідники можуть вивчати з Землі.

Однак коли мова йде про цю планету, спектр - ясний, тому WASP-96b взагалі не має хмарності. Ніколов зазначив, що вона - "еталон характеристики безхмарних планет".

Судячи з опису, планета WASP-96b - це газовий гігант, чия структура схожа з Сатурном, її температура приблизно 1300 кельвінів. Розмір планети перевищує обсяг Юпітера приблизно на 20 відсотків.

Раніше за допомогою того ж телескопа команда астрономів Європейської південної обсерваторії (ESO) виявила, що у червоного карлика Росс 128 є екзопланета розміром з Землю, температура на якій може нагадувати земну. Вона знаходиться всього в 11 світлових роках від Сонячної системи.

Читайте такожЗнайти 20 тисяч екзопланет за 2 роки. Все, що варто знати про новий телескоп від NASA