У 2017 році ЄС знову став основним торговельним партнером України

Після багаторічної перерви у 2017 році Європа знову стала основним торгівельним партнером України

Про це повідомляє НБУ

За підсумками 2017 року експорт товарів у країни ЄС збільшився на 31% до 14,4 млрд доларів США, а його обсяги перевищили рівень докризового 2013 року. Частка Європи в експорті сягнула 36% та була найвищою з 2004 року. Значний приріст експорту до Європи у 2017 році був забезпечений як фізичними обсягами, так і сприятливими цінами.

Хоча українські компанії нарощували поставки в Європу насамперед традиційного асортименту сировинних товарів (зернових, олійних, металів та руд), вони водночас опановували і нові ринки. Зокрема, ринок продовольчих товарів, продукції машинобудування, промислових виробів.

Імпорт товарів з країн Європи також зростав у 2017 році (на 25% до 20,2 млрд дол. США) і частка цього регіону підвищилася до 41%. Зростання імпорту відображало, здебільшого, потребу України в енергоносіях. Зокрема, у природному газі. 

Але у структурі імпорту з Європи продовжила домінувати продукція машинобудівної та хімічної промисловості. Це пояснюється тим, що швидке зростання внутрішнього попиту, у тому числі інвестиційного, стимулювало закупівлі продукції машинобудування (сільськогосподарської техніки та наземних транспортних засобів). Зокрема, країни Європи забезпечили майже половину загального імпорту продукції машинобудування.

В цілому, незважаючи на позитивні зрушення, в товарній торгівлі України та Європи зберігається сталий дефіцит через високу частку в імпорті товарів з високою доданою вартістю. А опанування нових ринків українськими експортерами стримується тривалим та капіталоємним процесом приведення української продукції у відповідність до європейських стандартів.