NASA відправить на Марс вертоліт. Навіщо, і чому він може не полетіти

У 2020 році NASA планує відправити на Марс невеликий вертоліт

Про це повідомляє The Verge.

За допомогою міні-вертольота NASA хоче дізнатися, як буде вести себе літальний апарат на Марсі, чи зможе він  взагалі літати, з урахуванням того що атмосфера Марса куди менш щільна, ніж Землі.

Mars Helicopter розробляється Лабораторією реактивного руху NASA вже протягом чотирьох років. Однак до сих пір агентство не могло визначити, чи варто відправляти апарат на Марс і чи вистачить на нього коштів.

Якщо Mars Helicopter буде справно працювати на Червоній планеті, то людство отримаємо рідкісні кадри -  поверхню Марса можна буде побачити з висоти пташиного польоту. Очікується, що апарат матиме дві камери. 

 

Фахівці відзначають, що на Землі рекорд висоти для вертольота становить близько 12 200 метрів, а з огляду на низьку щільність марсіанської атмосфери (яка становить лише 1% від щільності атмосфери Землі), коли апарат виявиться всього лише на поверхні Марса, для нього це вже буде еквівалентно знаходженню на висоті.

Коптер оснастили лопатями, що обертаються зі швидкістю три тисячі обертів за хвилину - це перевищує швидкість обертання лопатей вертольотів на Землі приблизно в десять разів. Вага коптера становить 1,8 кілограма.

Коптер відправлять разом з марсоходом, який, опинившись на поверхні планети, розмістить вертоліт в найкращому місці і від'їде на безпечну відстань, з якого при цьому буде передавати команди.

Зважаючи на відстань від Землі до Марса, фахівці не зможуть керувати коптером в реальному часі - вони зможуть лише подати команду, щоб апарат відправився в автономний політ.

Спочатку Mars Helicopter зробить вертикальний зліт на висоту 3 метрів і затримається на ній приблизно на 30 секунд. Потім, якщо все пройде успішно, тривалість і висота польотів будуть поступово збільшуватися - аж до півтори хвилини і декількох сотень метрів, кажуть в NASA. Всього за 30-денний період апарат повинен буде зробити до п'яти польотів.

Місія "Марс-2020" - з новим марсоходом і міні-вертольотом буде запущена з космодрому на мисі Канаверал у Флориді, США, в липні 2020 року за допомогою ракети-носія  Atlas V. Поверхні Марса місія повинна буде досягти в лютому 2021 року.

Читайте такожЗнайти 20 тисяч екзопланет за 2 роки. Все, що варто знати про новий телескоп від NASA