СБУ завадила російським спецслужбам викрасти росіянина, який переїхав до України

Співробітники контррозвідки СБУ попередили спробу російських спецслужб викрасти громадянина РФ, який у 2014 році переїхав в Україну на знак незгоди із політикою Кремля

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Оперативники встановили, що для переправлення росіянина на територію РФ представники російських спецслужб найняли групу мешканців Харківщини на чолі із колишнім співробітником міліції.

Зловмисники періодично працювали на території РФ, раніше вже були засуджені за насильницькі злочини в Україні та притягувались до адміністративної відповідальності в Росії. Для викрадення росіянина за місцем його мешкання та передачі в обумовленому місці на території Харківської області, ватажок зловмисників за винагороду у розмірі $23 тисяч найняв представників криміналітету.

Потім, з використанням снодійних препаратів, росіянина планувалось переправити через кордон України на територію Росії для передачі представникам спецслужб РФ. У результаті спецоперації із залученням підрозділів ГУ Національної поліції у Харківській області оперативникам вдалося попередити викрадення росіянина.

Правоохоронці затримали всіх учасників злочинної групи під час розрахунку з безпосередніми викрадачами та спроби вивезення росіянина.

Здійснюються відповідні заходи в рамках кримінального провадження за ч. 1. ст. 111 (державна зрада) та ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) Кримінального кодексу України.