Як виглядають квіткові годинники у Києві та інших містах світу

У низці міст світу існують квіткові годинники, а в Україні один з таких годинників став рекордсменом

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Ще у Давній Греції люди висаджували квіти на клумбах і використовували як своєрідний годинник, оскільки різні рослини розквітали і засинали за розкладом. Важливо було просто знати цей розклад. Безперечно, точний час вони не показували, але приблизно його можна було визначати.

Аж у 17 столітті відомий натураліст Карл Лінней використав цей феномен. Він висадив квіти на круглій клумбі, розташувавши їх за часом розкриття та закриття. Сучасні квіткові годинники мають безперечно мало спільного із годинником Ліннея, та час вони показують точний і красою явно не поступаються.

Квіткові годинники України 

Найбільшим у світі вважається годинник, розміщений в Україні, а зокрема у Кривому Розі. Його збудували з нагоди 20-річчя незалежності України. Унікальний квітковий годинник має діаметр циферблата 22 метри,  а довжина хвилинної стрілки становить 12 метрів.

Для його оздоблення щорічно висаджують 22 тисячі квітів більш ніж шести видів. Удень кожна година  супроводжується мелодійним дзвоном, а вночі годинник підсвічується. В основі композиції годинника на темно-зеленому полі розташований герб Кривого Рогу. 

Київський годинник

Вважався до 2011 року (до створення годинника у Кривому Розі) – найбільшим у світі. На даний момент він займає 2 місце, а його діаметр становить близько 20 метрів. З'явився він у 2009 році, але дуже швидко став символом столиці.

Щорічно комунальники роблять інше квіткове оформлення годинника: для його створення використовується від 50 до 80 тис. квітів різних відтінків. Враховуючи події останніх років, малюнки були не яскравими і тематичими – надписи "Слава Україні – Героям Слава", червоно-чорне оздоблення, зірки як на прапорі Євросоюзу. У цьому ж році годинник прикрашає петриківський розпис.

Единбурзький годинник
Годинник, встановлений у Шотландії, є найстарішим квітковим годинником у світі. А також варто зазначити, що Единбург - це місто-побратим Києва. І саме мерія Единбурга подарувала Києву годинниковий механізм.

Інші годинники: 

Львів

Юрмала (Латвія)

Женева (Швейцарія)

Цюрих (Швейцарія)