69-річний безногий альпініст підкорив Еверест. Кінцівки він втратив при минулій спробі

Китайський альпініст, який обморозив кінцівки під час першого підйому на Еверест 40 років тому, подолав найвищу вершину зараз

Про це повідомляє BBC Україна.

У 1975 році під час сходження на Еверест товариш Ся Бойю захворів. Вони потрапили у так звану “зону смерті” - снігову бурю на висоті 8000 метрів. Щоб врятувати життя друга, альпініст віддав йому свій спальний мішок.

Ся Бойю отримав обмороження, і йому ампутували кінцівки до коліна. У 1996 році через лімфому йому ампутували кінцівки вище коліна.

Попри це, альпініста не залишали думки про підкорення Евересту.

"Сходження на гору Еверест - це моя мрія, - казав він у квітні напередодні вирішального сходження. Я маю це здійснити. Це просто особистий виклик, виклик долі".

Ся Бойю здійснив три невдалі спроби сходження у 2014-2016 роках. У 2016 році досягти вершини йому завадила снігова буря.

Минулого року влада Непалу запровадила заборону на сходження на Еверест для людей без обох кінцівок, незрячих та альпіністів, які підіймаються на гору поодинці. Це могло покласти кінець мрії Ся Бойю.

Але на початку року суд назвав таке рішення уряду дискримінаційним і Ся Бойю поспішив до Непалу.

У понеділок, 14 травня, за допомогою кількох провідників-шерпів, китайський альпініст підкорив Еверест.

 
Ся Бойю став другим безногим підкорювачем найвищої вершини світу. Першим був Марк Інгліс з Нової Зеландії, якому вдалося це зробити у 2006 році.