Голова "РИА Новости Украина" їздив до Криму у 2014 році. Там виправдовував анексію за вказівкою Росії

Керівник видання "РИА Новости Украина" Кирило Вишинський та підконтрольні йому журналісти у 2014 році їздили до Криму, де писали матеріали на замовлення Росії

Про це під час брифінгу заявив заступник голови СБУ Віктор Кононенко, повідомляє Еспресо.TV.

Він зауважив, що підставою для сьогоднішніх обшуків у офісі "РИА Новости" стала оперативна інформація стосовно спрямованої діяльності Росії із залучення журналістів (саме громадян України) для ведення підривної інформаційної діяльності проти України.

Тоді було встановлено, що Вишинського було призначено на посаду керівництвом Мінжнарного інформаційного агентства "Россия сегодня".

Він зареєстрував низку юридичних осіб, у тому числі ТОВ "Інтерселект", яка діє під брендом "Російське інформаційне агентство "Новости Украины".

За даними СБУ, це було зроблено свідомо, щоб приховати як механізм фінансування з Росії, так і саму співпрацю між "Новостями" та "Россия сегодня".

"Навесні 2014 року Вишинський отримав завдання поїхати до Криму для проведення підривних інформаційних акцій. Саме він і підконтрольні йому журналісти виготовляли матеріали, які виправдовували анексію Криму та приєднання Криму до Росії", - наголосив Кононенко. 

При цьому Вишинський отримав медаль "За повернення Криму", його нагородили закритим указом президентом Росії Володимира Путіна.

Коли повернувся до Києва, він та ще низка підконтрольних йому журналістів розгорнули активну діяльність з підтримки окупаційних адміністрацій Росії "ЛНР/ДНР". Щомісячно він отримував 53 тисячі євро за цю діяльність. Кошти йшли з Росії до Сербії, а звідти до України.