Нові правила медреформи в Україні: в МОЗ розвіяли міфи

У Мінохорони здоров'я пояснили, що в Україні не скасують виклики лікарів додому, це - черговий міф

Таку заяву зробив заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк в інтерв'ю "РБК-Україна".

З 1 липня в Україні зміняться принципи роботи поліклінік. Пацієнтам необхідно вже зараз підписувати декларації з сімейними лікарями. 

"За півтора місяці в Україні почне впроваджуватися перший етап медичної реформи. По суті, це буде старт найбільш кардинальних змін в системі охорони здоров'я за всі роки Незалежності. Реформа розпочнеться зі зміни принципів роботи первинної ланки медичної допомоги - сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів", - зауважив Ковтонюк.

Він розповів, що з 1 липня поліклініки, які підтримають реформу, будуть отримувати кошти з держбюджету за новим принципом "гроші ходять за пацієнтом", а не просто на зарплати. Для цього лікарі медзакладу повинні вже зараз активно підписувати з пацієнтами декларації.

"По суті, це документ, який засвідчує, що пацієнт має намір лікуватися саме у цього лікаря в конкретній поліклініці. Таким чином, медзаклад буде зацікавлений залучити якомога більше пацієнтів, оскільки він буде отримувати кошти з держбюджету в залежності від кількості підписаних декларацій.",- додав Ковтинюк.

Також він розповів, що в Україні не відміняються виклики лікарів додому.

Але зазначив: "Ми поступово починаємо рухатися до європейської практики, де замість непотрібних викликів додому, є налагоджені відносини між лікарем і пацієнтом. Це постійне живе спілкування, коли лікар вас знає, розказує на прийомі, як лікуватися в майбутньому. Коли я приходжу до лікаря зі своєю дитиною вакцинуватися, лікар також мені розказує, як діяти в тій чи іншій ситуації".