ЄС пригрозив Польщі санкціями через судову реформу

Європейський Союз попередив Польщу, що вже в наступному місяці може почати розгляд питання про безпрецедентні санкції, якщо Варшава не продемонструє "більш серйозний прогрес" щодо компромісу відносно спірної судової реформи

Про це повідомляє Euractiv.

У понеділок, 14 травня, віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс заявив, що Польща має бути готова до "повного спектру" можливостей.

"Ми досягли деякого прогресу, але ми досі вважаємо, що залишається простір для ще більшого прогресу, щоб ми могли говорити про відсутність системної загрози [для європейських цінностей]", - сказав Тіммерманс на прес-конференції після засідання Ради ЄС. Євросоюз очікує, що компроміс буде досягнутий до наступної зустрічі Ради ЄС 26 червня.

У свою чергу, Франція і Німеччина 14 травня оприлюднили спільну заяву, в якій наголосили, що обидві країни "висловлюють свою думку одним голосом, коли наші спільні цінності опинилися під загрозою", і висловили свою підтримку Тіммермансу.

"Ми знову підтверджуємо нашу повну підтримку його зусиллям у діалозі з польською владою", - заявила французький міністр у європейських справах.

У грудні минулого року Європейська комісія вперше в історії ЄС вирішила розпочати процедуру санкцій проти Польщі за порушення верховенства права.

Польщі загрожує низка санкцій аж до позбавлення Варшави голосу в Раді ЄС. Для запровадження санкцій необхідна одностайна підтримка всіх членів ЄС. Угорщина вже заявила, що скористається правом вето у разі пропозиції запровадити санкції.

Спірна судова реформа, затверджена Польщею, передбачає в тому числі контроль парламенту та Мін'юсту над призначенням суддів.