Amnesty International вимагає зупинити свавілля радикалів в Україні

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International розкритикувала владу України за відсутність реакції на свавілля радикальних угруповань у країні й закликала до негайної боротьби з такими явищами

Про це йдеться у заяві, що опублікована на сайті українського офісу організації.

“Українська влада систематично виявляється нездатною запобігти насильству з боку радикальних угруповань, яке безперервно зростає починаючи щонайменше з 2015 року, та покарати винних”, - написано у заяві.

Від влади вимагають визнати проблему, що пов'язана з нападами на грунті індентичності. Зокрема, до вразливих категорій відносять активістів за права ЛГБТ, політиків лівого спрямування та представників ромської національності.

За останній рік Amnesty International зареєструвала щонайменше 30 таких нападів. Зазначається, що у всіх випадках, крім одного, нападники не отримали жодного покарання.

“Цей провал влади рівносильний відкритому нехтуванню правами на свободу вираження поглядів та мирне зібрання, а також правом на свободу та безпеку груп та осіб, які можуть стати жертвами таких нападів”, - йдеться у повідомленні.

Наголошується, зокрема, на цілковитій відкритості акцій, які проводять члени радикальних угруповань.

“Українська влада, схоже, обрала за стратегією фактичну відсутність будь-якої належної реакції на напади проти громадянського суспільства. У більшості випадків члени радикальних угруповань планують та здійснюють напади відкрито і часто вихваляються про здійснене ними насильство в соцмережах та офлайн”.

У організації вважають, що українська влада мусить відреагувати на інциденти “чіткою політикою нульової толерантності”, а саме - негайно провести розслідування усіх випадків насильства, а також задокументованих погроз. Винуватці мусять бути притягнуті до суду, щоб не складалося враження безкарності у тих, хто планує такі діяння.

Правозахисники організації також звернули увагу на необхідність розслідування випадків використання дискримінаційної мови представниками поліції та держслужбовцями.