У Києві продовжили заборону на салюти і феєрверки. У поліції кажуть, що за них нікого не карають

Київська міська рада подовжила заборону на проведення заходів та видовищ з використанням піротехнічних виробів на території столиці на час проведення операції Об'єднаних сил на Донбасі

Відповідні зміни до рішення "Про заборону проведення заходів та видовищ з використанням піротехнічних виробів на території міста Києва" підтримали 87 депутатів Київради, повідомляє "Укрінформ".

"Оскільки на законодавчому рівні було змінено формат АТО на операцію Об'єднаних сил (відповідно до наказу "Про початок операції Об'єднаних сил із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримуванні збройної агресії Російської Федерації на території Донецької та Луганської областей"), постала необхідність продовжити мораторій на використання піротехніки під час проведення розважальних заходів", - наголошується у документі.

Тим часом представники поліції Києва розповіли, що не розслідують жодного провадження за фактом запуску салютів, які заборонені рішенням Київради на час війни на сході. 

"Згідно із матеріалами слідчого управління ГУНП у м. Києві, відомості за фактами запуску салютів не вносилися до Єдиного реєстру досудових розслідувань", - йдеться в повідомленні.

Крім того, заборону на запуст салютів встановили кілька міських рад (в тому числі і київська), але відповідні зміни до Кримінального, Кримінально-Процесуального та Кодексу про адмінпорушення щодо відповідальності за запуск салютів не вносилися. 

Але поліцейські можуть фіксувати адмінправопорушення у разі порушення правил запуску феєрверків чи "режиму тиші". 

Окремої статистики за запуск салютів у поліції не ведуть. 

Разом з тим, у статистичні дані потрапляють усі правопорушення, передбачені ст. 195-6 (Порядок виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів) та ст. 182 (Порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях) КУпАП.

У 2014 році, коли у столиці заборонили салюти, за ст. 195-6 зафіксовано 83 адміністративних правопорушення, у 2015 році – 94, у 2016 році – 16, у 2017 році лише 3, а за 4 місяці 2018 року – 6.

Скількох осіб притягнули до відповідальності за ці порушення та до якої саме відповідальності, у поліції не відповіли.