На самміті ЄС-Західні Балкани підтвердили можливість країн регіону приєднатися до Євросоюзу

Про це йдеться у декларації саміту ЄС-Західні Балкани, ухваленій за результатами зустрічі високого рівня у четвер у Софії

Про це повідомляє Укрінформ.

"ЄС укотре підтверджує свою чітку підтримку європейської перспективи Західних Балкан. Грунтуючись на вже досягнутому прогресі, партнери із Західних Балкан підтвердили відданість європейській перспективі як їхного неухильного стратегічного вибору", - наголосили європейські лідери.

Згідно з декларацією ЄС також рішуче налаштований зміцнити й інтенсифікувати відносини з цими країнами на всіх рівнях з метою підтримки політичної, економічної і соціальної трансформації регіону - за умов відчутного прогресу у сфері верховенства права, проведення соціально-економічних реформ західнобалканськими партнерами.

"ЄС і партнери із Західних Балкан мають багато спільних безпекових викликів, які потребують координованих індивідуальних і колективних дій", - йдеться у декларацій.

Серед таких викликів, зокрема, називаються дезінформація та гібридна активність, які можна спільно побороти через співпрацю у сферах кібербезпеки та стратегічних комунікацій.

За результатами цього саміту Хорватія запропонувала провести наступну зустріч найвищого рівня у форматі ЄС-Західні Балкани у 2020 року. 

Самміт ЄС-Західні Балкани проводиться вперше за останні 15 років.

У саміті взяли участь  глави держав або урядів країн-членів ЄС, лідери 6 країн-партнерів із Західних Балкан: Албанія, Боснія і Герцеговина, Сербія, Чорногорія, Македонія та Косово.

В той же час, прем’єр-міністр Іспанії Маріано Рахой вирішив залишити Софію після неформальної вечері.

Мадрид не визнає незалежності Косова, як і ще п’ять держав-членів ЄС. Позиція Іспанії пов’язана із каталонськими сепаратистами, які прагнуть незалежності автономії.

Саміт відбувся у Болгарії, тому що ця країна зараз головує в ЄС. Головував на саміті президент Європейської ради Дональд Туск, який представляє ЄС разом з президентом Європейської комісії Жаном-Клодом Юнкером.

У саміті також взяли участь президент Європарламенту Антоніо Таяні, високий представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Федеріка Могеріні та комісар з питань європейської політики сусідства та переговорів щодо розширення Йоганнес Ган.

Також були присутні представники Європейського банку реконструкції та розвитку, Світового банку, Європейського інвестиційного банку та Ради регіонального співробітництва.