На Сумщині схопили молдаванина, який віз у Росію скрипку Страдіварі

Працівники прикордонної і митної служби Сумської області затримали громадянина Молдови, який намагався вивезти за кордон історико-культурні цінності

Про це повідомляється на сайті Державної фіскальної служби.

Згідно з повідомленням, у зону митного контролю посту “Бачівськ”, що на Сумщині, заїхав автомобіль марки Мерседес, за кермом якого був громадянин Молдови. Він прямував на територію Росії, вибравши форму митного контролю “зелений коридор”. У ході проведення митного контролю в задньому відділенні автомобіля під особистими речами були виявлені історико-культурні цінності.

“Скрипка з написом всередині "Antonius Stradivarius faciebat anno 1719", телефонний апарат з написом "Osterreichische Telefon - Fabrik A.G. vorm. J. Berliner Wein, XIII / 1", ікона з образом Святого Спиридона, книги з написом "Giannetto" 1870 и "Pompei as it was and as it is by Bagot Molesworth MA" 1904 року, всередині якої знаходились 23 паперові банкноти до 1960 року випуску, також поштова марка 1973 року”, - перелічують знахідки у ДФС. Додають, що всі ці предмети обмежені в переміщенні через митний кордон України.

Історико-культурні цінності вилучені для подальшої експертизи і прийняття правового рішення. Митники наголошують, що дії громадянина Молдови мають ознаки порушення митних правил статті 482 Митного кодексу.

Як відомо, кожна скрипка італійського майстра Антоніо Страдіварі, особливо ті, які він зробив після 60 років, унікальна. Більшість із них має власні імена й історію, до того ж коштує надзвичайно дорого.

Цікаво, що рівно рік тому українські прикордонники вже перешкоджали спробі вивозу скрипки Страдіварі. Тоді це відбулось на контрольному пункті пропуску “Мар'їнка” в Донецькій області.