Шуляк: Стріляти в активістів Майдану було моїм рішенням, але вогонь "Омега" так і не відкрила

Екс-командувач внутрішніх військ МВС Станіслав Шуляк заявив, що не отримував команд стріляти у активістів Майдану в 2014 році, а вирішив віддати такий наказ самостійно для вогню "у відповідь"

Про це він заявив під час допиту у справі про держзраду Януковича в Оболонському райсуді Києва, повідомляє "Укрінформ".

"Жодних команд на застосування зброї по протестувальниках я не отримував. Я віддав наказ співробітникам "Омеги" відкривати вогонь на ураження при виявленні осіб, які ведуть вогонь по співробітниках МВС", - наголосив Шуляк.

За його словами, оскільки місцевість була задимлена, неможливо було нічого побачити, а командир снайперського підрозділу сказав, що вести спостереження неможливо. І тому "вогонь не відкривався". 

Читайте також: Як Кремль робить з Януковича цапа-відбувайла

Шуляк стверджує, що по протестувальниках та співробітниках "Беркуту" велися професіональні обстріли з готелю "Україна", але ідентифікувати стрілків не було можливості.

А вже 20 лютого 2014 року він наказав вивести своїх підлеглих з Майдану "вгору по Інститутській", через те, що дізнався про смерть одного зі службовців внутрішніх військ.

Зазначимо, що слідство довело, що представники "Омеги" вели вогонь по протестувальниках, хоча Шуляк намагається запевнити у протилежному. Останній також не надає деталей стосовно того, хто міг стріляти по співробітниках "Беркуту". 

Екс-керівник внутрішніх військ запевняє, що в лютому 2014 року протестуючі підготували силову групу чисельністю 2 тисячі людей і кілька груп бронетехніки для штурму резиденції "Межигір'я".

Тоді ці бронегрупи, як Шуляк розповідає, були зосереджені в 95-й бригаді в Житомирській області та в 169-му навчальному центрі "Десна" в Чернігівському регіоні.

За його словами, на той час деякі командири військових частин перейшли на бік протестуючих.В ніч з 21 на 22 лютого учасники акції протесту попередили військових, які охороняють резиденцію, що якщо ті не підуть до 2 ночі, то буде здійснений штурм "Межигір'я".