Трансплантація допоможе врятувати життя 5 тисяч людей на рік, - Богомолець про ухвалений Радою закон

Закон “Про трансплантацію анатомічних матеріалів людини”, ухвалений Верховною Радою 17 травня, дозволить зберегти життя людей, зокрема при складних операціях

Про це голова комітету ВР з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець сказала в ефірі Еспресо.TV.

“Якщо раніше в нас була черга на лікування за кордоном на пересадку кісткового мозку і дітки, які помирали, не дочекавшись черги на відправку до Білорусі, то після прийняття цього закону трансплантувати кістковий мозок від неродинного донора можна буде тут, в Україні”, - сказала вона.

За словами Богомолець, за одну таку операцію в Білорусі держава сплачуваоа 150 тисяч євро. За ці кошти в Україні можна зробити 35 таких операцій, відтак більше дітей можна прооперувати за кошти держави, наголошує голова комітету.

Окрім цього, Богомолець повідомляє, що новий ухвалений закон дозволить відчувати себе на рівні з іншими державами Європи, в кожній із яких діє трансплантація. Також парламентар висловила думку, що через 20 років половина всіх операцій буде пов'язана з транслантацією органів - не лише органів від донора.

“Це будуть операції по транслантації маленької латки на серце пацієнтам з інфарктом, це будуть штучно вирощені органи 3D, це будуть можливість заповнювати всі дефекти й допомагати людям, яким немає шансу допомогти сьогодні”, - зазначає Богомолець.

Також нардеп сказала, що в процедурі буде задіяна велика кількість людей, що унеможливить загрозу будь-яких зловживань.