Завершено розслідування щодо стрілянини у Княжичах: Керівники поліції перевищили повноваження

Генеральна прокуратура завершила досудове розслідування кримінального провадження щодо перестрілки правоохоронців в Княжичах на Київщині

Про це на своїй сторінці у Facebook написала речниця генерального прокурора Лариса Сарган. 

Вона зауважила, що головне слідче управління ГПУ завершило досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою: 


Під час досудового розслідування з'ясувалося, що начальник управління карного розшуку поліції Києва свідомо проігнорував права людини на життя та на його захист з боку держави.

4 грудня 2016 року, в період з 03 год. 00 хв. до 4 год.50 хв, він перебував у Княжичах і, за пособництва начальника управління оперативної служби та начальника відділу УОС ГУ НП, перевищим надану їм владу. 

Він, спільно з начальником відділу управління Корпусу оперативно-раптової дії, заступником начальника відділу кримінальної поліції Шевченківського управління поліції, діючи умисно, незаконно та безпідставно організували, а старший інспектор відділу управління Корпусу оперативно-раптової дії спільно з начальником відділу управління Корпусу оперативно-раптової дії та заступником начальника відділу кримінальної поліції Шевченківського управління, усвідомлюючи наслідки таких дій у вигляді спричинення їм тілесних ушкоджень або смерті, також забезпечили застосування та безпосередньо застосували вогнепальну зброю, стосовно людей на ураження.

В результаті цих дій загинуло четверо співробітників Нацполіції, було пошкоджено службові автомобілі та інше майно поліції, а держава зазнала збитків на загальну суму понад 3,2 млн грн.

Таким чином, вказані особи обвинувачуються:

 - у перевищенні службових повноважень, тобто діях, які явно виходять за межі наданих йому прав чи повноважень, що супроводжувалось застосуванням зброї, та якими інтересам держави заподіяно тяжких наслідків, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 365 КК України; 

- в організації закінченого замаху на умисне вбивство двох або більше осіб, способом, небезпечним для життя багатьох осіб, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 15, п. 1, п. 5 , ч. 2 ст. 115 КК України;

- в організації умисного вбивства, двох або більше осіб, способом, небезпечним для життя багатьох осіб, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 27, п. 1, п. 5, ч. 2 ст. 115 КК України; 
- декларуванні недостовірної інформації, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 КК України.