7% українців невдовзі планують надовго виїхати з України. Опитування

7% громадян України збираються в найближчі півроку виїхати за кордон з метою тривалого перебування, роботи, навчання чи еміграції

Про це йдеться в опитуванні Київського міжнародного інституту соціолігії.

Більшість опитаних (а саме 86%) не збираються виїжджати за кордон в найближчі 6 місяців з метою тривалого перебування. Тільки 7% респондентів відповіли, що збираються виїхати, а 6% вагаються із відповіддю. Втім, тільки 62% респондентів, що планують виїзд за кордон, робили конкретні кроки для цього.

Країна, до якої збирається найбільша частка серед охочих виїхати за кордон з метою тривалого перебування, - Польща (36%). Втричі менше респондентів обрали Чехію і Німеччину: 12% і 11% відповідно. Росію назвали лише 7% опитаних, а США - 6%. До Італії та Канади збираються виїхати з метою тривалого перебування 5% і 3% респондентів відповідно. Угорщину і Францію обрали по 2%. Останньою країною, яка закриває десятку найпопулярніших країн, є Ізраїль (1%). Інші країни вказували не більше 1% респондентів.

Не визначились із країною переїзду 16% опитаних, а інші 6% не змогли відповісти.

Окрім того серед чоловіків майже втричі більше тих, хто збирається виїхати за кордон. Різниця між чоловіками (11%) та жінками (4%) становить 7 відсоткових пунктів.

Спостерігається деяка залежність між рівнем освіти і бажанням виїхати за кордон. Люди з вищою освітою більш охоче розглядають питання виїзду за кордон з метою тривалого перебування - серед них 10% замислюються про це. Серед людей з повною середньою, середньою спеціальною освітою таких 7% і 6% відповідно. А серед людей з освітою не вище неповної середньої таких всього 2%.

Бажання виїхати за кордон безпосередньо залежить від віку респондента. Молоді люди частіше відповідають ствердно, аніж люди похилого віку. Так, серед опитаних у віці 18-29 років таких 15%, у віці 30-44 роки - 10%, у віці 45-59 років - 6% та 0% серед людей у віці 60 років і старше.

На заході країни більше людей збираються виїхати (11%) порівняно з іншими регіонами. В центральному, південному та східному регіонах цей показник становить 6%. Найменше тих, хто збирається виїхати, на Донбасі (2%).

Найбільше охочих виїхати за кордон серед осіб, які шукають роботу (20%), студентів (15%) та самозайнятих (14%). Втім, і серед тих, хто перебуває на пенсії, 1% опитаних розглядають можливість переїзду в іншу країну.