Коли Рада голосуватиме за Антикорупційний суд. Прогноз Парубія

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій повідомив дату розгляду проекту про Антикорупційний суд Комітетом Ради, а також імовірну дату голосування в парламенті

Про це повідомляє Укрінформ.

Парламенсткий комітет з питань правової політики і правосуддя розгляне законопроект про Вищий антикорупційний суд у понеділок, 21 травня, повідомляє Парубій.

"Комітет перезавантажений і там досить складно зібрати кворум. Ми заздалегідь домовилися, що на тих робочих групах будуть узгоджені всі позиції. Сам комітет відбудеться в понеділок о третій годині. Я попросив, щоб комітет засідав стільки, скільки потрібно, поки не буде розглянуто закон", - зазначає він.

Також спікер зазначив, що розраховує на голосування 24 травня. 

За його словами, обговорення буде проходити за участю представників Венеціанської комісії та Міжнародного валютного фонду.

"Ключова дискусія йде про повноваження громадської Ради міжнародних експертів ", - додав він. Але сподівається, що до понеділка вдасться досягти компромісу в цьому питанні.

“Якщо раптом цього не станеться - це буде на розсуд залу. І ми будемо голосувати в залі, і по голосах ми будемо підтримувати або одну, або другу позицію”, - наголошує спікер.

Парубій відзначив, що зараз розглядається кілька варіантів повноважень Громадської ради стосовно її впливу на призначення суддів антикорупційного суду і в усіх варіантах “рішення Громадської ради буде визначальним”.

“Йдеться про кількість голосів, про консенсус або не консенсус. Перший варіант передбачає, що якщо Громадська рада міжнародних експертів дала рішення не підтримувати когось з кандидатів, то він буде мати змогу протягом 10 днів подати апеляцію до Кваліфікаційної комісії і Кваліфікаційна комісія, задовольнивши цю скаргу, може повторно звернутися до Громадської ради. От навколо цього іде дискусія зараз”, - підкреслив Парубій.

При цьому він додав, що такий варіант може бути найбільш компромісний, який “і захистить кандидата і збереже питання вирішального рішення Громадської ради міжнародних експертів”.