Нові правила зарахування дітей до 1-го класу: Чим замінять конкурс і які потрібні документи

Міністерство освіти розповіло про нові правила зарахування дітей до першого класу та про терміни подання документів

Про це під час години запитань до уряду у Верховніій Раді заявила міністр освіти та науки Лілія Гриневич, повідомляє Еспресо.TV.

Вона зауважила, що, відповідно до нових правил зарахування до першого класу, Міністерство визнало неприпустимим участь 6-річних дітей у конкурсах та тестуваннях для того, щоб потрапити до школи.

За її словами, подібні конкурси перетворюють цей процес на фарс, тож систему вступу треба зробити більш цивілізованою.

Тож тепер діти отримують право на гарантоване місце у школі біля місця їхнього проживання. Якщо ж діти хочуть до іншої школи - це можливо, але їх туди будуть зараховувати на вільні місця, а не за конкурсом.

Цей процес відбуватиметься шляхом жеребкування, правила якого прописали прозоро, щоб батьки і журналісти могли це контролювати. Жеребкування відбуватиметься у прозорому барабані і кожен учасник самостійно буде витягати жереб і оголошувати результати.

Тим часом конкурсний відбір до шкіл з поглибленним вивченням окремих предметів до 5 та 10 класів збережуть. 

"Якщо дитина виявляє особливі здібності, наприклад фізико-математичні, то наприкінці початкової школи вона може піти вступати на конкурсній основі до 5 класу шкіл з поглибленним вивченням окремих предметів. І на такому конкурсі вже є що перевіряти", - наголосила Гриневич. 

Вона також розповіла, які документи можуть вимагати у батьків при зарахуванні до першого класу:

Міністр освіти також описала подальший процес завершення навчального року та етапи зарахування першокласників. 

- До 31 травня в країні відбуватиметься подання документів для зарахування до першого класу;

- До 1 червня включно проходитиме зарахування дітей до шкіл за територіальним принципом. Також будуть зараховувати рідних братів і сестер дітей, які вже навчаються у школах, до того ж навчального закладу. Це також стосуватиметься діти працівників навчальних закладів та малечі, яка вже пройшла навчання у дошкільному підрозділу певного закладу. 

- З 5 по 10 червня відбуватиметься відбір на вільні місця шляхом жеребкування;

- 15 червня буде затверджено остаточний наказ про зарахування учнів;