Як донор-рекордсмен врятував 2,4 мільйона дітей і вийшов на пенсію

Австралієць Джеймс Харрісон здавав кров щотижня впродовж 63 років і цим врятував життя 2,4 млн дітей

Про це розповідає Independent.

Джеймс Харрісон із Австралії почав здавати кров, коли йому виповнилося 18 років. Таке рішення він прийняв після власної операції: у 14 років йому видалили легеню і зробили переливання крові.

Хлопця вразило те, що безліч незнайомих людей стали донорами, і це врятувало його.

Та це не єдина причина вчинку Харрісона. Тоді з’ясувалося, що у його крові були унікальні властивості. В ній містяться антитіла, які можна використовувати для створення життєво важливих ін’єкцій Anti-D.

Як тільки він став повнолітнім, він почав здавати кров щотижня. Харрісон робив це 63 роки поспіль. За це його прозвали "людиною із золотою рукою".

За офіційними підрахунками, своїми пожертвами він врятував 2,4 млн немовлят.

"Приблизно до 1967 року в Австралії буквально тисячі немовлят помирали щороку, а лікарі не знали, чому – це було жахливо. У жінок були численні викидні, а немовлята народжувалися з пошкодженням головного мозку. Однак врешті Австралія була однією з перших країн, які виявили донора крові з цим антитілом", – розповіла Джемма Фалькенмір зі служби крові Червоного хреста Австралії.

Пояснити, чому у Харрісона такий рідкісний тип крові, лікарі не можуть. Але вони припускають, що це могло статися після операції на легені.

За весь час свого донорства він здав кров 1173 рази. За це від влади Австралії він отримав орден за свої заслуги, а Книга рекордів Гіннесса назвала його найактивнішим донором на планеті.

"Це те, що в моїх силах. Це один з моїх талантів, можливо, навіть єдиний. Я врятував багато життів і допоміг багатьом дітям прийти в цей світ. Тому я почуваю себе добре. Думаю, загалом я збільшив чисельність населення на кілька мільйонів", – коментує Харрісон.

У віці 81 року він здав кров в останній раз в житті. Після 80 років за австралійськими законами вже заборонено це робити, але лікарі зробили виняток для почесного донора. 11 травня він пройшов останню здачу.