Звірства Росії та Асада тривають вже 7 років, - Держдеп про хіматаку в Саракібі

Державний департамент США рішуче засудив хімічну атаку в сирійському місті Саракіб на початку лютого, відповідальність за яку несуть Росія та Сирія

Про це йдеться у заяві речниці американського Державного департаменту Хезер Науерт.

Вона зауважила, що у цій справі було проведено всебічне розслідування, включаючи аналіз з інтерв'ю та зразків навколишнього середовища. Крім того, пацієнти мали симптоми, що відповідали результатам дії хлорину. 

За її словами, ця атака несе всі ознаки аналогічних минулих використань хімічної зброї режимом сирійського президента Башара Асада проти його власного народу. 

"Протягом семи довгих років не було послаблень у звірствах, скоєних режимом Асада, підтримуваних його прихильниками, Росією і Іраном, що є кричущим порушенням міжнародного права. Страждання, які були завдані сирійському народові режимом Асада і його іранськими і російськими прихильниками, є огидними", - наголосила Науерт.

Вона нагадала, що Кремль у 2013 році обіцяв гарантувати знищення запасів хімічної зброї Сирії, тож він зараз несе відповідальність за її подальше використання там.

"Ми найрішучішим чином засуджуємо використання хімічної зброї. Як сказав президент Трамп, це дії не людини, а монстра. Ми прагнемо забезпечити те, щоб всі причетні до використання хімічної зброї в Сирії несли відповідальність за це", - підсумувала Науерт.