Трамп винайшов спосіб заблокувати спецрозслідування щодо підтримки його виборчої кампанії з боку Кремля

Президент США Дональд Трамп в понеділок, 21 травня 2018 року, доручить Міністерству юстиції розібратися, чи працювали інформатори ФБР у його передвиборчому штабі і чи стежило за ним це відомство в політичних цілях

Трамп вважає, що подібні відомості можуть призвести до скандалу, що перевершує за масштабами Уотергейт, написав він у Twitter.

Окрім того, за його словами, це ставить під загрозу всі розслідування про ймовірний "російський слід" у президентських виборах 2016 року.

"Я вимагаю, і зроблю це офіційно завтра, щоб Міністерство юстиції вивчило питання, чи потрапило ФБР до передвиборчої кампанії Трампа, чи стежило за нею в політичних цілях, а також чи здійснювалися такі заходи за вимогами людей з адміністрації Обами", - заявив американський президент.

Своєю чергою його правник Рудольф Джуліані зазначив, що президент не повинен давати свідчення спецпрокурору Роберту Мюллеру, який займається "російським втручанням", доти, доки не отримає більше інформації про особу інформатора ФБР та його діяльність, й про те, чи той збирав інформацію про його радників, зокрема про Пола Манафорта та про ін.

"Що ми збираємося зробити, так це висунути умову: якщо ви хочете взяти свідчення у Трампа, то нам потрібні відповіді щодо цього", - заявив він в коментарі The Wall Street Journal.

Перед цим деякі американські ЗМІ повідомили, що в штабі Трампа був щонайменше один законспірований агент ФБР. The Washington Post та The New York Times написали про нього, але не назвали імені цієї людини. За даними The Intercept йдеться про Стефана Халпера, якого ЦРУ використовувало, аби втрутитися у президентські вибори 1980 року.