Депресія - не ознака ліні, а залежність - не вибір людини. 6 міфів про психічне здоров’я

Очільниця МОЗ Уляна Супрун обрала шість найпоширеніших міфів про психічне здоров’я і розповіла правду про них

Пост із міфами з’явився на її Facebook-сторінці.

Міф 1. Люди, які мають психічні розлади є "психами", "неадекватами", вони небезпечні, їх потрібно ізолювати від суспільства

Правда: Поняття "психічний розлад" містить широкий діапазон порушень – тривожні розлади, обсесивно-компульсивний розлад, залежності, розлади особистості, біполярний розлад, шизофренія, деменції тощо.

У більшості випадків поведінка людей, які мають психічні розлади, мало чим відрізняється. Вони намагаються вести нормальний спосіб життя, працювати, займатися улюбленими справами, але страждають від незвичних відчуттів, думок чи емоцій.

Це не дозволяє їм повноцінно жити, а надмірна увага до проблеми не дає їм звернутися по допогогу.

Міф 2. Психічні розлади не виникають у дітей та підлітків. Усі ознаки, які можуть бути у них – це лише "особливості віку, вони їх переростуть"

Правда: Щонайменше одна дитина з п’яти має періодичні проблеми з психічним здоров’ям. 70-75% психічних розладів починаються в дитячому чи підлітковому віці – депресія, тривожні розлади, розлади харчової поведінки тощо.

Міф 3. Залежність – це вибір людини, її спосіб життя, який свідчить про відсутність сили волі

Правда: Залежність або аддикція – це складний феномен, який залежить від генетичних передумов, особливості середовища чи соціального оточення, в якому росте та проживає людина. 

Також важливими є навички справлятися зі стресами і  наявність інших психічних розладів, наприклад, депресії.

Подолання залежностей потребує комплексних втручань та багатопрофільної допомоги.

Міф 4. Депресія - це ознака ліні, поганого характеру та небажання щось робити. "Треба просто взяти себе в руки і вирватися з неї"

Правда: Численні дослідження демонструють, що депресія не має нічого спільного з лінню чи слабкістю характеру. Цей стан зумовлений порушенням хімічних процесів у мозку та змінами у його роботі.

Психотерапія або медикаментозне лікування, а найкраще поєднання обох видів допомоги, сприяють одужанню.

Міф 5. Усі люди, які хворіють на психічні розлади, є агресивними та небезпечними

Правда: Дуже мало людей, які мають психічні розлади, скоюють насильницькі правопорушення, у порівнянні з особами, які не мають психічних розладів.

Частіше самі люди з психічними розладами є жертвами насильницької поведінки. Найчастіше це спостерігається у психіатричних лікарнях і будинках-інтернатах.

Міф 6. Людям з психічними розладами ніколи не стане краще, їх неможливо вилікувати

Правда: Дослідники та фахівці постійно розробляють нові методи та можливості лікування. Широкий спектр психофармакологічних препаратів, методів психотерапевтичних втручань, організації служб допомоги та послуг значно розширюють можливості одужання.