Матіос пропонує створити бюро з розслідування військових злочинів

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос пропонує створити Державне бюро військової юстиції (ДБВЮ)

Про це заявив головний військовий прокурор Анатолій Матіос, передає прес-служба ГПУ.

Питання розслідування військових злочинів на Донбасі перейшло до сфери повноважень Державного бюро розслідувань ще 20 листопада 2017 року, проте бюро дотепер не розпочало роботу.

Головний військовий прокурор сумнівається, що ДБР взагалі зможе розслідувати військові злочини. При цьому виникає питання відповідальності за законність дій учасників можливої миротворчої місії ООН на Донбасі, так як вони будуть діяти за екстериторіальним принципом законодавства своїх країн. Крім того слідчі, прокурори і судді не можуть дати об'єктивну оцінку діям військових і демобілізованих, які вчинили злочин.

Матіос повідомив, що вже підготовлено законопроект, який передбачає створення Державного бюро військової юстиції.

"На наш запит стосовно експертної оцінки законопроекту, відгукнулися фахівці військової юстиції з понад 10 країн, які погодилися приїхати на цей захід. І я радий, що керівництво військових прокуратур Данії, Канади, Польщі, Ізраїлю підтримує нас саме в такому форматі", - йдеться у повідомленні.

Передбачається, що до повноважень Державного бюро військової юстиції має відійти: розслідування військових та пов'язаних з ними злочинів; розслідування злочинів, скоєних проти військовослужбовців; розслідування злочинів, скоєних у районі проведення бойових дій; розслідування окремих злочинів проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку та ін.