Сенцов вимагає звільнити 64 українських політв'язнів

Ув'язнений у Росії український режисер Олег Сенцов голодує з єдиною вимогою - звільнити 64 інших українських політв'язнів

Про це повідомив адвокат Сенцова Дмитро Дінзе, передає Еспресо.TV.

"14 травня Олег офіційно пішов у безстрокове голодування з єдиною політичною вимогою відносно українських політв'язнів, які перебувають у в'язницях у Росії. Він зробив певний розрахунок. 64 людини, які, як він вважає, мають бути звільнені. Це його єдина вимога. Заяву складено на ім'я начальника ІК-8 "Білий ведмідь" у Лабитнангі. 15 травня я його побачив - адміністрація колонії організувала нам зустріч. У рамках цього побачення я отримав від нього заяву, яку наразі транслюють, де він вказав безстрокове голодування відносно звільнення політв'язнів", - сказав Дінзе.

Адвокат зазначив, що адміністрація колонії вдалася до певних кроків: за регламентом такого в'язня мають ізолювати, тому Сенцова помістили в окрему камеру. За словами Дінзе, Сенцова перевели з Якутії через акцію на його підтримку, оскільки боялися, що акції будуть масштабнішими.

При цьому в колонії все регламентують, не можна займатися творчістю. Сенцову пропонували різні варіанти роботи, але він відмовляється від поблажок. Конфліктів із адміністрацією та іншими ув'язненими в нього наразі немає. Сенцов не писав жодних заяву щодо отримання громадянства Росії попри всі твердження про це росіян.

Сенцов відмовився від продуктів, які привозили родичі, перейшов повністю на їжу в'язниці, з часом зменшував кількість їжі. Його оглядає медперсонал колонії. За 2 дні після початку голодування в режисера взяли аналізи - його стан був стабільним. Адміністрація колонії знає про захворювання серця та ревматизм нижніх частин тіла в українця. Сам Сенцов оголосив, що буде голодати до кінця: або його вимоги виконають, або він помре у в'язниці.

Водночас сестра Сенцова Наталія Каплан зазначила, що Сенцов навмисно оголосив голодування перед чемпіонатом світу з футболу, який відбуватиметься в Росії.

"Він не просто так оголосив голодування перед чемпіонатом по фітболу - це такий інформаційний привід, щоб українських полытв'язнів почули якомога більше людей", - сказала Каплан.

За словами сестри режисера, новина про голодування підірвала стан здоров'я їхньої матері.