Кольченко готовий до голодування та звернувся до Путіна з вимогою звільнити Сенцова

Незаконно ув'язнений у Росії українець Олександр Кольченко написав листа засудженому російським судом режисеру Олегу Сенцову, який оголосив голодування заради звільнення українських політв'язнів, і заявив про готовність підтримати його в разі необхідності

Про це повідомив у Facebook журналіст Антон Наумлюк із посиланням на адвоката Кольченка Світлану Сидоркіну.

"Олександр Кольченко написав листа Олегу Сенцову, який дев'ятий день тримає голодування з вимогою звільнити з російських в'язниць усіх українських політв'язнів. Побоюючись, що цензура не пропустить лист, він докладно розповів про його зміст адвокату Світлані Сидоркіній, яка відвідала його сьогодні в Копейській колонії", - повідомив Наумлюк.

За словами адвоката, Кольченко не погодився з методом Сенцова, оскільки вважає, що російська влада не цінує власну репутацію та не задовільнятиме вимоги режисера, в разі необхідності вдаючися до примусового годування.

"У листі він написав, що на його думку голодування може бути ефективним тільки в тому випадку, якщо держава цінує свою репутацію. Вважає, що у випадку з Олегом Росія може проігнорувати його голодування, не даючи померти, просто застосувати примусове годування і відправити його на психіатричну експертизу. Смерть Магнітського в Росії нічого не змінила, замість цього був прийнятий закон Діми Яковлєва. Він не відмовляє Олега, оскільки знає, що той упертий і рішення свого не змінить. Він дуже побоюється за його здоров'я, оскільки знає про клімат і умови життя в Лабитнангі, від інших ув'язнених іще з часів, коли вони з Олегом ішли етапом. Хоча Саша не згоден з методом Олега, але поважає його позицію щодо звільнення політв'язнів України з російських катівень і готовий підтримати Олега, якщо буде необхідність", - розповіла Сидоркіна.

При цьому адвокат спробувала вмовити Кольченка не вдаватися до ​​голодування, посилаючись на проблеми зі здоров'ям і недобір ваги, через які він перебуває на дієтичному харчуванні.

Окрім листа Сенцову Кольченко також написав звернення на ім'я Володимира Путіна з вимогою втрутитися в ситуацію з голодуванням українського режисера та звільнити його. Проте Кольченко побоюється, що його звернення до президента Росії цензура також може не пропустити.

За словами Наумлюка, до умов утримання в колонії у Кольченка претензій немає.

"Виглядає бадьоро, але сильно переживає за Сенцова. Адвокат хотіла показати йому публікації ЗМІ про голодування українського режисера, але їй не дозволили", - додав журналіст.