Ми маємо cтворити культурну стратегію розвитку Карпатського регіону, – Княжицький

Є багато проблем в українських Карпатах, пов’язаних, наприклад, з адміністративною реформою, які не враховують складності ведення господарства і проживання, отримання освіти, доступу до культурних послуг

Про це заявив голова комітету культури і духовності ВР, народний депутат України Микола Княжицький під час урочистого засідання з нагоди 15-річчя підписання Карпатської Конвенції "Карпати – зв'язок для європейської інтеграції та стійкого регіонального розвитку", яка є основою для внутрішнього національного та транскордонного співробітництва,  а також платформою для розробки та реалізації спільних стратегій, програм і проектів зі збалансованого розвитку.

“Карпати - це місце, де працюють справжні ентузіасти, де збережено українську природу, залишаються національні природні парки, якими опікується наше Міністерство екології і природніх ресурсів. На жаль, ми маємо достаньо багато інших проблем в українських Карпатах, пов’язаних, наприклад, з адміністративною реформою, які, на жаль, не враховують складності і ведення господарства, і проживання у цих районах, отримання освіти, доступу до культурних послуг. Саме тому ми намагаємося співпрацювати з профільними комітетами, аби під час проведення цієї адміністративної реформи все це було враховано”, – наголосив М. Княжицький.

Під час засідання йшлося про здобутки, яких вдалося досягнути країнам-учасницям за період дії Конвенції, а також про спільні екологічні виклики у питаннях збереження унікальних видів флори та фауни  Карпат.  У заході взяли участь представники посольств країн-учасниць Конвенції, органів влади й місцевого самоврядування, наукових установ, міжнародних інституцій та громадянського суспільства.

“Коли ми говоримо про Карпатську конвенцію, то ми бачимо, як успішно наші сусіди просувають здобутки цієї конвенції і, безумовно, говорять не лише про захист екологічний, але й про розвиток економічний. Як, до прикладу, це робить Польща, яка приділяє розвитку Карпат значну увагу. Де на рівні вищих посадових осіб і навіть спікера парламенту і прем’єр-міністра, де проводиться і координація роботи різних міністерств і відомств щодо розвитку Карпат. Це і культурні проекти, це і туристичні проекти, це і побудова спортивної інфраструктури, як для місцевого населення, так і для залучення туристів. Де Україна могла б себе тут знайти? Я абсолютно переконаний: окрім захисту природних лісів, які нам вдалося зберегти, ми маємо очолити своє місце і у культурній стратегії Карпат. Адже розвиток культури Карпат є надзвичайно важливим, культура - це те, що об’єднує нас і наших сусідів”, – зазначив голова Комітету культури і духовності.

Також під час виступу було обговорено важливість участі України у міжнародних інфраструктурних проектах, наприклад таких, як проект Via Carpatia, мета якого поєднати з'єднати країни Північної та Південної Європи.

“Те, що нас сьогодні могло об’єднати, це спільна культура. Ми плануємо проводити у Івано-Франківський області великий фестиваль Карпатського регіону, який буде називатися Via Carpatia. Таке культурне спілкування між країнами Карпатського регіону – це наша першочергова задача задля сталого розвитку Карпат”, – запросив долучитися до участі у фестивалі усіх охочих М. Княжицький.