У Краматорську спалах кору, госпіталізовано 8 людей

У Краматорську Донецької області станом на ранок 22 травня вже 8 людей госпіталізували з попереднім діагнозом кір

Про це повідомляє прес-служба міськради Краматорська.

На попередньому тижні захворіла 10-річна дівчинка, а 21 травня до лікувального закладу звернулися 7 дорослих віком від 35 до 50 років. При цьому троє з хворих - медичні працівники.

Наразі очікується лабораторне підтвердження встановлених діагнозів.

Кір є одним з найбільш заразних вірусних захворювань, що передається повітряно-крапельним шляхом. Проте вірус кору є достатньо чутливим до впливу зовнішнього середовища і гине під час кип̓ятіння чи дезинфекції. За кімнатної температури в приміщенні збудник залишається активним впродовж 2 днів. Оптимальною для вірусу є температура нижче 15°C - тоді він зберігається довго. Медики радять якомога частіше провітрювати приміщення та робити вологе прибирання.

Найбільша загроза заразитися існує від тісного контакту з носієм, тому миття рук також є одним з головних профілактичних заходів. Проте найкращою профілактикою кору залишається вакцинація.

Основні симптоми кору: сильний головний біль, слабкість, підвищення температури тіла до 38-40°C, втрата апетиту, нежить, сухий і сильний кашель, почервоніння і набряк горла, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей, висипи по тілу. Подібні симптоми легко сплутати із застудою, адже рожеві крапкові висипання з̓являються лише на 2-3 день. Їх можна помітити на слизовій оболонці ясен, губ та щік ще до появи висипань на тілі.

У разі виникнення таких симптомів не слід вдаватися до самолікування та не зволікати - необхідно одразу звернутися до лікарів, щоб отримати належне лікування та уникнути ускладнень, які можуть призвести до летальних випадків, особливо у дітей.