В галереї "Лавра" відкриється мультимедійний проект "Тотем"

22 травня о 18:30 в муніципальній галереї "Лавра" відбудеться відкриття мультимедійного проекту "Тотем"

Філософський роздум про національну ідентичність, духовність та культурні витоки об’єднає живопис  та цифрову проекцію.  Автори проекту –  художник Ігор Мельник та  Vj Yarkus. 

В експозиції виставки буде представлена живописна серія "Тотем"  та дві масштабні відеоінсталяції, створені  на основі робіт цієї серії. За допомогою експресивного живопису та емоційних відеопроекцій автори створюють новий міф про лелеку – як символ душі, що прагне в небо, але прикована до землі.

Яскраві та  витончені картини  львівського художника Ігоря Мельника присвячені лелекам - птахам, які на думку автора є уособленням національної ментальності та духовності.  Для автора ці птахи є справжнім  об’єктом  поклоніння. Саме тому вони стали головними героями його поетичного візуального міфу про буття та душевний неспокій.

Ігор Мельник, художник:

"Моїм тотемом постає людяність та одвічні людські цінності. Можливо, саме тому лелека асоціюється з образом народності та українства. Це птах, що живе поруч людей, птах, який мовби віддзеркалює нас та наше суспільство, нашу сутнісну природу та внутрішній уклад"

Дві відеоінсталяції, створені відомим українським  діджитал-художником, переможцем багатьох міжнародних конкурсів медіа-мистецтва  Ярославом Костенко (VJ Yarkus), не просто оживляють картини Ігоря Мельника.  Вони дарують нам особливий  стан душевного трепету та емоційного піднесення у спогляданні витонченої краси птахів та спілкуванні з мистецтвом. Саме цей душевний трепет робить глядачів співтворцями нового міфу про красу та цінність буття.

Тетяна Міронова, директор муніципальної галереї "Лавра":

"Виставка "Тотем" є продовженням  серії мультимедійних проектів галереї "Лавра", які об’єднують живописну класику та нові медіа. Сподіваюсь, що завдяки такій співпраці,  простір галереї "Лавра" стане новим креативним кластером, де мистецтво та технології співпрацюють, як єдиний творчій організм".

Про Ігоря Мельника

Народився і працює  у місті Стрий, Львівської області. Закінчив Стрийське художнє училище та Львівську національну академію мистецтв, Член мистецького об’єднання «Стрий-Ко», член  національної спілки художників України. Учасник багатьох національних та міжнародних виставок.

Про Ярослава Костенка

Живе і працює в Києві. Закінчив Запорізький національний технічний університет. Працює у напрямках віджеінгу, 3D-анімації, відеомепінгу, відео- та інтерактивній  інсталяцій. Є переможцем минулорічного фестивалю світла в Києві та медіа-фестивалю LPM в Амстердамі. Учасник міжнародних фестивалів Pirate Station, Sensimo, Global Gathering, I:O Art Residence та багатьох інших.