В уряді пропонують змінити правила роботи світлофора

Кабмін розгляне нові стандарти роботи світлофорів та планує посилити відповідальність за проїзд на жовте світло

Про це заявив заступник міністра інфраструктури Юрій Лавренюк у Facebook.

Він зазначив, що після затвердження акту буде запроваджено нові європейські стандарти роботи світлофора, а також пропозиції МВС щодо посилення відповідальності за проїзд на заборонний знак світлофора та фото- відеофіксація порушень ПДР.

"Ми будемо переходити на нові ДСТУ щодо роботи світлофорів в Україні, все це викладено у висновках та рекомендаціях урядової комісії, акт вже спрямовано на розгляд уряду", – повідомив Лавренюк.

За його словами, кошти на ці заходи передбачені Державною програмою безпеки дорожнього руху.

"Ми зобов’язані зробити наші дороги безпечними", – наголосив заступник, коментуючи ДТП, що сталося 20 травня в Коломиї на Івано-Франківщині.

У самому пості урядовець коментує ситуацію так: "Ну ось і ще один наявний приклад, коли на світлофорі одночасно для всіх учасників руху горить жовте світло. Одному "ще можна", а іншому "вже можна", наслідок - ДТП, на щастя, всі живі."

Така ж ситуація з жовтим миготливим сигналом світлофора, коментує Лавренюк аварію в Коломиї.

Нагадаємо, тоді водій автомобіля Fiat Doblo допустив зіткнення з Mercedes на перехресті, від удару Fiat відкинуло на автомобіль Mazda.

Додамо, що на офіційному сайті Міністерства інфраструктури наявна інформація про те, що наразі не планують забороняти жовтий сигнал світлофора.

Водночас заступник Міністра наголосив, на тому, що щоденно на дорогах України гине близько 11 людей: "Статистика кількості аварій за останній час, які трапились через проїзд на жовтий сигнал світлофора, невтішна. І це при тому, що жовтий забороняє рух."

Тільки з початку року вже є 4 резонансні ДТП, у яких є загиблі та постраждалі.

Окрему увагу, вважає Лавренюк, варто сфокусувати на роботі жовтого сигналу світлофора в режимі миготіння, коли він сповіщає про нерегульоване перехрестя або наявність пішохідного переходу. Саме з цією метою Урядом дано розпорядження щодо опрацювання питання і підвищення безпеки дорожнього руху.

А також додав: "Я втішений, що моя заява на Facebook викликала такий суспільний резонанс і привернула увагу. Якщо хоча б декілька водіїв замислились перед тим, як "встигти проскочити" на жовтий сигнал, і це врятувало бодай одне людське життя, це вже чимало! Ми докладемо максимум зусиль, щоб смертність на дорогах України знизилась і такі жахливі випадки більше не повторювались", - підсумував Лавренюк.