Закон про легалізацію сімейних ферм ухвалили у першому читанні

Народні депутати підтримали у першому читанні закон, що дозволяє узаконити домашні фермерські господарства

Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

За закон №6490-д "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств" проголосувало 253 депутати. 

Законопроектом пропонується забезпечити можливість для мешканців села легалізувати свою діяльність у формі підприємницької діяльності для фізичних осіб - підприємців, які організували фермерське господарство, в тому числі сімейне, та надати їм можливість бути платниками єдиного податку четвертої групи.

"Обсяги неофіційного (фактично - тіньового) ринку у секторі селянських господарств в останні роки суттєво зростають - за експертними оцінками, по овочах він перевищує 80%, м’ясу - 60%, молоку - 40%. При цьому, ще декілька років тому дані показники були на 10-15 відсоткових пунктів нижчими”, - йдеться у пояснювальній записці.

Зазначається, що при створенні державою сприятливих умов розвитку щонайменше від 200 тис. до 1 млн. 100 тис. селянських господарств могли б вийти з тіні, набувши статусу суб’єкта підприємницької діяльності  (сімейного фермерського господарства).