Порошенко урочисто змінив колір беретів морпіхів і встановив День морської піхоти

У середу, 23 травня, президент України Петро Порошенко провів урочисту церемонію зміни кольору беретів морських піхотинців - із чорних на синьо-зелені

Про це Порошенко повідомив у Twitter.

"Відсьогодні колір беретів українського морпіха набуває відтінку морської хвилі, як штормове Чорне й Азовське море. Зберігаючи чорні берети на почесних місцях вдома і в музеях, визволяти Україну в ході операції Об’єднаних сил морська піхота віднині буде в новому однострої", - написав президент.

Крім того, відтепер 23 травня встановлено Днем морської піхоти України.

"Виходячи із нашого власного історичного календаря, ухвалив рішення встановити новий День морської піхоти України, який віднині відзначатиметься на державному рівні 23 травня. Підписав відповідний Указ", - зазначив Порошенко.

23 травня в Україні відзначають 100-річчя створення української морської піхоти. В цей день у 1918 році, за гетьманату Павла Скоропадського, розпочалося формування першої регулярної частини даного роду військ - бригади морської піхоти Української Держави.

Відповідно до світових тенденцій, у країнах, де морська піхота має риси елітарних підрозділів (Італія, Велика Британія), вона має індивідуальний колір беретів - зелений або синьо-зелений, у той час як загальнофлотським є синій колір.