Старовинні прикраси та зброя: у Києві іноземці займалися контрабандою культурних цінностей

Співробітники СБУ зупинили у Києві діяльність міжнародного угрупування, що займалась контрабандою культурних цінностей з України

Про це повідомляє прес-служба СБУ. 

Правоохоронці встановили, що учасник угрупування, громадянин однієї іх Балтійських країн, відвідував Україну, щоб придбати культурні цінності. Їх він скуповував у місцевих колекціонерів для переправлення за кордон. 

Зловмисника затримали у пункті пропуску "Бориспіль-аеропорт" Київської митниці під час спроби провезення антикваріату. 

Під час огляду речей виявили унікальні ювелірні прикраси та елементи старовинної зброї. За висновками експертів вік деяких виявлених предметів становить понад півтори тисячі років. 

У рамках відкритого кримінального провадження за ч.2 ст.15 (Замах на злочин) та ч.1 ст.201 (Контрабанда) ККУ тривають слідчі дії. 

У Миколієві співробітники СБУ спільно з прикордонниками також попередили контрабанду культурних цінностей до європейських країн

Правоохоронці встановили, що працівник однієї з державних установ намагався через сервіси міжнародної пошти незаконно переправити за кордон антикварні предмети. Своїх клієнтів підшуковував на спеціалізованих сайтах в Інтернеті.

 Оперативники спецслужби задокументували спробу контрабандного відправлення медалей дев’ятнадцятого та двадцятого століть, які мали надійти іноземному замовнику. 

Під час проведення обшуків за місцем проживання та автомобіля фігуранта справи співробітники СБ України виявили матеріали та електронні носії, які підтверджують його протиправну діяльність. 

Зловмиснику оголосили про підозру за ч.2 ст.15 (Замах на злочин) та ч. 1 ст. 201 (Контрабанда)Кримінального кодексу України. Триває досудове слідство.