В Україні оновили санкційний список РНБО. Туди вперше потрапив Курченко

В Україні оновили список осіб, які потрапляють під персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції)

Відповідний список опублікували на сайті президента Петра Порошенка.

Під дію санкцій потрапило 1748 фізичних та 756 юридичних осіб. Минулого року у списках було 1228 фізичних та 468 юридичних осіб.

Серед нових фізичних осіб у перелік, зокрема, включені: голова "Газпрому" Олексій Міллер, бізнесмени-мільярдери Олег Дерипаска, Ігор Ротенберг, Володимир Богданов, голова правління ВТБ Банку Андрій Костін, проти яких на початку квітня ввів санкції Мінфін США. 

Вперше до санкційного списку РНБО України потрапив український бізнесмен Сергій Курченко, який знаходиться у міжнародному розшуку.

Санкції передбачають блокування активів; попередження виведення капіталів за межі України; заборона участі у приватизації, оренді держмайна резидентами іноземної держави та інше. 

Крім того, Курченку заборонена видача дозволів, ліцензій Нацбанку України на здійснення інвестицій у іноземній державі. 

Санкції вводяться строком на три роки. 

Обмеження ввели і проти відомого кремлівського пропагандиста, генерального директора російського міжнародного інформаційного агентства "Россия" Дмитра Кисельова. Йому заблокували активи та заборонили відвідувати Україну. Санкції щодо нього введено безстроково.

Такі самі санкції ввели і проти естрадного співака Йосипа Кобзона, втім його також вирішили позбавити державних нагород України. 

Українська влада вирішила заблокувати активи очільника Чеченської республіки Рамзана Кадирова, ввести щодо нього заборону на виведення капіталу за межі України, а також заборонити йому в'їзд в країну. 

До цього також стало відомо, що представництво Федерального унітарного підприємства "Российское агентство международной информации "РИА Новости Украина", а також ТОВ "Інтерселект" потрапили до списку

Обмеження будуть введені і проти білоруських підприємств ТОВ "Світ пива" (Мінськ) та ТОВ "Мозирський спиртогорілчаний завод" (Гомельська область).