ООН і ОБСЄ не приділяють достатньо уваги злочинам Росії на Донбасі та в Криму, - Геращенко

Перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко заявила, що міжнародні гуманітарні місії, зокрема ООН, ОБСЄ, Міжнародний комітет Червоного Хреста приділяють недостатньо уваги фіксації злочинів Росії в окупованому Криму та на Донбасі

Про це Геращенко заявила на засіданні 4-ї Відкритої кафедри зовнішньої політики, безпеки та дипломатії на тему "Крим як територія безправ’я: безпека, захист, протидія", передає сайт Верховної Ради.

Перший віце-спікер Ради наголосила, що міжнародні місії, зокрема, МКЧХ не мають доступу до цих територій та до незаконно утримуваних українців.

"За 4 роки місія МКЧХ жодного разу не змогла відвідати ані заручників в окупованому Донбасі, ані політв’язнів в анексованому Криму", - сказала Геращенко.

Щодо звільнення заручників представник гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи повідомила, що російська сторона не надає об’єктивну інформацію щодо громадян України, утримуваних на Донбасі, підтверджуючи дані лише про 20 осіб.

За словами Геращенко, на сьогодні понад 60 громадян України, серед яких Олег Сенцов, Олександр Кольченко та представники кримськотатарського народу, утримують у повній ізоляції. Нардеп зазначила увагу, що 30 квітня та 16 травня українські консули на виконання доручення президента України вкотре спробували відвідати Сенцова та Кольченка, проте їм відмовили.

Крім того, Геращенко нагадала, що агресивна зовнішня політика Росії, зокрема, окупація Донбасу та Криму, призвела до суттєвих економічних втрат. Перший віце-спікер Ради наголосила на важливості систематизації усіх об’єктів, незаконно захоплених окупаційними адміністраціями Росії, для подання позовів у міжнародні суди.

За словами Геращенко, тортури щодо представників кримськотатарського народу та ескалація ситуації на Донбасі здійснюються Росією для посилення власних позицій напередодні зустрічей з лідерами нормандського формату.