Омбудсмен змушена просити Червоний Хрест відвідати в російських колоніях Сенцова й Сущенка

Український омбудсмен Людмила Денісова звернулася до МКЧХ з проханням перевірити стан дотримання прав засуджених у РФ політв’язнів, зокрема Олега Сенцова, Олександра Кольченка й Романа Сущенка

Про це повідомляє прес-служба чиновниці.

“Мною здійснюється моніторинг дотримання прав громадянин України Сенцова Олега Геннадійовича та Кольченка Олександра Олександровича, засуджених до покарання у вигляді позбавлення волі на території Російської Федерації", - йдеться у зверненні уповноваженого Верховної Ради до віце-президента Міжнародного комітету Червоного Хреста Жиля Карбоньє.

У зв’язку з цим, Людмила Денісова просить Жиля Карбоньє сприяти візиту представника МКЧХ до виправної установи в Челябінській області РФ, де знаходиться Олександр Кольченко, а також до виправної колонії в м. Лабитнангі РФ, де зараз Олег Сенцов, щоб  перевірити умов утримання та можливість надання медичної допомоги засудженим українцям.

З таким же проханням омбудсмен звернулася і щодо затриманих громадян України Романа Сущенка та Ресуеля Веліляєва, які знаходяться у виправній колонії у Москві. 

Крім того, омбудсмен просить віце-президента МКЧХ також  посприяти візиту представника організації в слідчий ізолятор міста Сімферополь Автономної Республіки Крим і перевірити умови тримання та надання медичної допомоги Володимиру Балуху, Узеіру Абдуллаєву, Енверу Мамутову, Ремзі Меметову, Зеврі Абсеітову, Рустему Абільтарову, Енверу Сейтосманову, Бекіру Дегерменджі, Асану Чапуху, Кязіму Аметову, Руслану Трубачу й Ісмаїлу Рамазанову.

Денісова висловлює сподівання, що МКЧХ зможуть здійснити моніторингові візити та надати достовірну інформацію щодо незаконно затриманих громадян України.

Як повідомлялося, омбудсмен відкрила провадження за фактами порушення прав і свобод громадян України Олександра Кольченка і Олега Сенцова.