"Укргідропроект" назвав фейковими повідомлення про план України перетворити Крим на острів

Днями в мережі з’являлись "новини", що Україна "хоче зробити із Криму острів" - начебто Український державний інститут "Укргідропроект" розробляє проект каналу, який об’єднає Чорне й Азовське море

На сайті "Укргідропроекту" повідомили, що ця "новина" стосовно роботи ПРАТ "Укргідропроект" над проектом Азово-Чорноморського каналу є фейковою.

Російські й інші ЗМІ здійснили публікації із заголовками на кшталт: "Україна почала розробку проекту відділення від Криму судноплавним каналом",​ "Перетворимо в острів: Україна придумала, як вчинити з Кримом" і інші.

"Державний інститут "Укргідропроект" почав розробку проекту будівництва судноплавного каналу через Перекопський перешийок, який повністю відокремить Крим від України. Про це повідомили кілька українських ЗМІ з посиланням на провідного інженера "Укргідропроекту" Тетяну Луніну", – пише сайт kp.crimea.ua.

Також, товариство з обмеженою відповідальністю "Укргідропроект" повідомили у ​ відповіді на запит Крим.Реалії, що головний інженер Тетяна Луніна, якій кримські і російські ЗМІ приписують участь у цьому проекті, ніколи не працювала в "Укргідропроект".

Слід додати, що згадка про такий "проект" і Тетяну Луніну є в мережі ще з 2015 року. Про це йдеться на сайті 20khvylyn.com.

Тим часом, у російських ЗМІ вже ​ опублікували "реакцію Криму" на "перетворення його на острів".

"Я пропоную їм для того, щоб цей план Україна могла реалізувати, спорядити спеціальну експедицію на планету Марс, бо там дуже добре з каналами, кажуть", – заявив з цього приводу у коментарі "РИА-Новости" так званий "голова громадської палати" окупованого Росією Криму Григорій Іоффе.

Про ідею відділити Крим каналом від материкової частини України писали у ЗМІ і в 2016 році. Про це повідомляли "РИА-Новости Украина" із посиланням на сайт президента України Петра Порошенка.

У травні 2016 року там з’явилась петиція із пропозицією відділити Крим від материкової частини каналом. Однак, із 25 тисяч необхідних голосів петиція набрала лише 118.