Посольство США має список українських політиків, якими займеться Антикорупційний суд, - експерт

Чинна українська влада тягне зі створенням Антикорупційного суду, оскільки є заручником цієї вимоги суспільства та країн Заходу

Про це у неділю, 27 травня 2018 року, заявила доктор філософії у галузі економіки, автор книжок про корупцію Віра Валлє в ефірі програми "Вердикт" з Сергієм Руденком на телеканалі Еспресо.TV.

"Ті, хто зараз тягнуть з утворенням цього Антикорупційного суду, вони, власне, стали заручниками ситуації. Тому що спочатку вони, після Революції Гідності, взяли на себе відповідальність, пішли в парламент і задекларували певні реформи, а тепер ми бачимо саботування створення Антикорупційного суду... Насправді є певні списки, які складено посольством Сполучених Штатів Америки в Україні. Списки з представників політичних партій, watch list такий. Це перелік прізвищ політиків, котрі будуть покарані за скоєння в Україні корупційних злочинів - у випадку створення Антикорупційного суду. Тому що без Антикорупційного суду притягнути їх до відповідальності їх зараз просто не можливо", - пояснила Валлє.

Разом з тим, самого лише факту створення подібного суду для подолання корупційних явищ буде не достатньо, додала експер.

"Але без нього (без такого суду - ред.) говорити про подолання корупції не можна. Тому що НАБУ працює. Мені здається детективи НАБУ досить вмотивовані, вони займаються досудовим слідством. Далі САП скеровує ці обвинувальні акти до суду, але суд фізично не може розглянути ці злочини", - додала науковець.

Довідка

Валлє написала праці "Корупція: роздуми після Майдану" (2016) та "Корупція. Занепад соціального капіталу" (2018).

З її доробком можна ознайомитися за цим посиланням.