Посадовці з Німеччини продавали дозволи на проживання по 1 тис. євро

Німецькі соціал-демократи - партнери блоку ХДС/ХСС у правлячій коаліції - звинуватили канцлерку Німеччини Анґелу Меркель у порушеннях в роботі Федерального відомства з питань міграції та біженців (BAMF), філії якого видавали незаконні дозволи на притулок мігрантам

З такою заявою вступив в понеділок, 28 травня 2018 року, заступник голови партії Ральф Штеґнер.

"Меркель намагається уникнути своєї відповідальності", - зазначив він.

Політик вважає, що очільниця уряду "мовчить, нічого не робить і хоче перечекати, доки ситуація з BAMF вирішиться", й вимагає від Меркель "негайного розслідування" порушень. Попри те, що соціал-демократи з 2013 року входять в очолювані Меркель уряди, Штеґнер вважає, що відповідальність за роботу BAMF лежить тільки на блоці ХДС/ХСС, оскільки з 2005 року керівниками МВС ставали тільки члени блоку.

У квітні прокуратура Бремена виявила, що бременське відділення BAMF задовольнило понад 1200 клопотань про надання притулку без достатніх на те правових підстав. Підозрюваними у цій справі є керівник філіалу, три юристи та перекладач. Більшість клопотань про притулок була подана в 2013- 2016 роках єзидами - представниками близькосхідної курдської етнічної групи. Основна маса єзидів мешкає у північному Іраку, в Сирії, Вірменії, Грузії, Росії та Україні.

Наразі остаточно не доведено, чи задовільняли співробітники філії клопотання за гроші. Ймовірно, заявники сплачували до тисячі євро адвокату для отримання притулку. Раніше німецькі ЗМІ повідомляли, що також йшлося про "подарунок" співробітникам філії у вигляді запрошень до ресторану.

Через цей скандал міністерство внутрішніх справ Німеччини заборонило бременському відділенню BAMF ухвалювати будь-які рішення щодо надання притулку. Пізніше стало відомо про подібні порушення і в інших регіональних філіях BAMF.