Розкопки під спаплюженим пам'ятником воїнам УПА в Польщі завершено: сторони розійшлися в оцінках

У Грушовичах (тепер Польська Республіка) завершилися розкопки на місці пам'ятника воїнам Української повстанської армії, знищеного місцевими шовіністами за санкцією польської влади

Начальник відділу обліку та збереження місць пам'яті Українського інституту національної пам'яті Павло Подобєд заявив у Facebook, що щонайменше три знайдених останки можуть належати українським військовим.

"За попередніми висновками української делегації, яка здійснювала спостереження за проведенням робіт (ініціатор - Інститут національної пам'яті Польщі) не менше 3 знайдених останки можуть належати воїнам УПА. На це вказує ряд фактів, зокрема розташування поховань (пізахоронення на малій глибині), знайдені супровідні матеріали, висновки судмедексперта ", - написав співробітник ІНП України.

У розкопі розміром 4х5 м виявлено 18 поховань, з них - 3 жіночих і 2 дитячих. Підкреслюється, що зруйнований пам'ятник воїнам УПА в Грушовичах не символічний. Повідомляється також, що детальний звіт українська делегація оприлюднить наступного тижня.

Крім того, відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремет також вважає, що з 18 виявлених поховань як мінімум три - це воїни УПА.

"Це підтверджують спогади очевидців, архівні дані і глибина поховань, що супроводжує матеріал. Підтверджуються свідоцтва і спогади, що воїнів УПА ховали переважно вночі в цивільні поховання. Значить, знищений пам'ятник УПА в Грушовичах не була символічним, а надмогильним і повинен бути відновлений!", - написав він у Facebook.

Як повідомляє "Радіо Польща", Польський Інститут національної пам'яті заявив, що на кладовищі в місцевості Грушовіце немає останків бійців УПА. Заступник директора Інституту національної пам'яті Кшиштоф Швагжік підкреслив, що виявлені останки і предмети не підтверджують заяв української сторони.